U trendu

Nekadašnji rumunski kralj Mihaj umro u 96. godini

Nekadašnji rumunski kralj Mihaj Prvi, kog su komunisti primorali da abdicira posle Drugog svetskog rata, umro je danas u 96. godini.

Mihaj je imao ključnu ulogu u okretanju Rumunije Saveznicima posle državnog udara 1944. godine, ali je 1947. godine pod pritiskom komunista abdicirao i bio primoran da napusti zemlju.

Mihaj, čukununuk nekadašnje britanske kraljice Viktorije, proveo je posle rata decenije u egzilu radeći na farmi pilića i kao pilot.

Državljanstvo je ponovo dobio 1997. godine, osam godina posle sloma komunizma.

Sada su medju živima samo dve osobe koje su bile na čelu svojih država tokom Drugog svetskog rata, bivši bugarski kralj Simeon Drugi i tibetanski vodja dalaj-lama. Obojica su u vreme rata bili deca.

Rumunska kraljevska porodica saopštila je danas da je Mihaj umro u svojoj rezidenciji u mestu Obon u Švajcarskoj.

On je bolovao od leukemije i još jednog oblika kancera, a iz javnog života se povukao prošle godine i svoje nadležnosti preneo na svoju najstariju ćerku.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis proglasio je „dane žalosti“, navodeći da je Mihaj „ispisao istoriju Rumunije“.

Mihaj je postao rumunski kralj 1927. godine, kada je imao šest godina, posle abdikacije njegovog oca Karola Drugog, koji se posle tri godine vratio na presto. Drugi put je Mihaj bio kralj od 1940. do 1947. godine.

Ostao je upamćen po ulozi u puču 23. avgusta 1944. godine kojim je s vlasti zbačen pronacistički rumunski diktator Jon Antonesku.

Rumunija je posle puča ušla u rat na strani Saveznika, zbog čega je Mihaja odlikovao tadašnji predsednik SAD Hari Truman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar