U trendu

NekadaĆĄnji rumunski kralj Mihaj umro u 96. godini

NekadaĆĄnji rumunski kralj Mihaj Prvi, kog su komunisti primorali da abdicira posle Drugog svetskog rata, umro je danas u 96. godini.

Mihaj je imao ključnu ulogu u okretanju Rumunije Saveznicima posle drĆŸavnog udara 1944. godine, ali je 1947. godine pod pritiskom komunista abdicirao i bio primoran da napusti zemlju.

Mihaj, čukununuk nekadaơnje britanske kraljice Viktorije, proveo je posle rata decenije u egzilu radeći na farmi pilića i kao pilot.

DrĆŸavljanstvo je ponovo dobio 1997. godine, osam godina posle sloma komunizma.

Sada su medju ĆŸivima samo dve osobe koje su bile na čelu svojih drĆŸava tokom Drugog svetskog rata, bivĆĄi bugarski kralj Simeon Drugi i tibetanski vodja dalaj-lama. Obojica su u vreme rata bili deca.

Rumunska kraljevska porodica saopĆĄtila je danas da je Mihaj umro u svojoj rezidenciji u mestu Obon u Ć vajcarskoj.

On je bolovao od leukemije i joĆĄ jednog oblika kancera, a iz javnog ĆŸivota se povukao proĆĄle godine i svoje nadleĆŸnosti preneo na svoju najstariju ćerku.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis proglasio je „dane ĆŸalosti“, navodeći da je Mihaj „ispisao istoriju Rumunije“.

Mihaj je postao rumunski kralj 1927. godine, kada je imao ĆĄest godina, posle abdikacije njegovog oca Karola Drugog, koji se posle tri godine vratio na presto. Drugi put je Mihaj bio kralj od 1940. do 1947. godine.

Ostao je upamćen po ulozi u puču 23. avgusta 1944. godine kojim je s vlasti zbačen pronacistički rumunski diktator Jon Antonesku.

Rumunija je posle puča uơla u rat na strani Saveznika, zbog čega je Mihaja odlikovao tadaơnji predsednik SAD Hari Truman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.