Nova grčka vlada položila zakletvu

Foto: Beta

Nova vlada Aleksisa Ciprasa koji je njen sastav utvrdio kasno sinoć, položila je danas zakletvu pred odlazak starog-novog premijera na samit Evropske unije (EU) u Briselu.

Mnogi ministri iz prethodne Ciprasove vlade su i u njenom novom sastavu, a među njima ministar finansija Euklid Cakalatos čiji će prvi zadatak biti da primeni plan sprovođenja međunarodne kreditne pomoći od 86 milijardi evra u naredne tri godine. Grčka je u julu potpisala sporazum o toj pomoći sa svojim poveriocima – EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Cakalotos (55) je vodio poslednju fazu pregovora prethodne Ciprasove vlade i kreditora o tom novom paketu pomoći, pošto je levičarska vlada odustala od tvrdog stava prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje đto je i bio uzrok nedeljni prevremenih poslaničkih izbora.

Pomoćnik ministra finansija je Jorgos Huljarakis, glavni grčki pregovarač o trećem paketu međunarodne pomoći, i ministar finansija u letošnjoj prelaznoj vladi.

Vođa partije Nezavisnih Grka (Anel), male desničarske partije koja je ponovo u koaliciji sa Ciprasovom levičarskom Sirizom, Panos Kamenos, zadržao je mesto ministra odbrane, kao i u prethodnom sastavu vlade.

U novom kabinetu ministar spoljnih poslova ostaće Nikos Kocijas, dok će ministar unutrašnjih poslova biti Panajotis Kurumblis.

Siriza je na vanrednim izborima u nedelju, na kojima je odziv glasača bio za grčke prilike nezapamćeno mali, svega 55 odsto, dobila 35,5 odsto glasova što ipak nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar