U trendu

NS Republike Srpske traži da sud odbaci Izetbegovićev zahtev

Narodna skupština Republike Srpske zatražila je danas od Ustavnog suda BiH da odbaci zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, kojim se od te pravosudne institucije traži donošenje privremene mere o obustavljanju referenduma o Danu Republike u RS.

U odgovoru NSRS se traži da Izetbegovićev zahtev oglasi nedopustivim, neprihvatljivim i neosnovanim i da ne prihvati predlog za donošenje privremene mere.

Izetbegović je taj zahtev Ustavnom sudu dostavio 24. avgusta, a referendum u RS je zakazan za 25 septembar.

U odgovoru se ističe da odluka o referendumu ne krši Ustav BiH i traži od Ustavnog suda da akcenat stavi na stavljanje van snage Odluke tog suda od 26. novembra prošle godine.

Navodi se da ni u ustavnim, a ni u zakonskim rešenjima na kojima se zasniva Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne krši Ustav BiH, te da je stoga, Izetbegovićev zahtev sporan u proceduralno-pravnom smislu i da se njime neosnovano problematizuje održavanje referenduma, što je potpuno neprihvatljivo.

„Zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska“, kako je to navedeno u tom zahtevu isključivo je politički, a ne pravni akt, navedeno je u saopštenju.

Ustavni sud BiH saopštio je ranije danas da će o reviziji odluke o obeležavavnju 9. januara kao Dana Republike u RS odlučivati 17. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.