U trendu

OEBS, Ambasada SAD,OHR: Politizacija Izveštaja o Srebrenici

SARAJEVO – Nakon sednice parlamenta RS na kojoj je zatraženo da se odbaci Izveštaj o Srebrenici, Misija OEBS-a u BiH, Ambasada SAD i Kancelarija visokog predstavnika izdale su zajedničko saopštenje u kojem kažu da se radi o ciničnoj upotrebi Izveštaja u političke svrhe u predizbornom periodu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak zaključke u kojima traži da entitetska vlada stavi van snage Izveštaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Kako se navodi Komisija iz 2004. godine radila je pod pritiskom međunarodne zajednice i OHR-a kako bi se iznela istina samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine, ali ne i o stradanju Srba.

OEBS, Ambasada SAD i Kancelarija OHR smatraju da politizacija Izveštaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrednosti i predstavlja pretnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost.

„Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od dva međunarodna suda. Činjenice se neće promeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod“, navedeno je u izjavi, prenosi Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.