U trendu

Pahor: EU propustila da stane na stranu SLO u sporu sa HR

LJUBLJANA – Evropska unija je u slučaju slovenačko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom sporu „propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava“, ne stavivši se na stranu Slovenije, izjavio je juče u Briselu slovenački predsednik Borut Pahor, rezimirajući rezultate svoje dvodnevne posete sedištu Evropske komisije.

Pahor se u Briselu sastao s predsednikom Komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, prenela je Hina.

Junker nakon susreta nije želeo da komentariše slovenačko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da „nema ništa novo“, ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo reči i o arbitražnom sporu.

Pahor je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da mu je Junker u razgovoru kazao da je Komisija u vezi sa slovenačkom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimene arbitražne presude imala mogućnost, ali ne i dužnost da se pridruži slovenačkoj tužbi.

Govoreći danas na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevne posete Briselu, Pahor je kazao da Komisija još uvek ima mogućnost da se o slovenačko-hrvatskom sporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom EU u Luksemburgu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike