U trendu

Pahor: Loša poruka EK za granične sporazume na Z.Balkanu

LJUBLJANA – Slovenački predsednik Borut Pahor ocenio je da Evropska komisija iz političkih razloga nije usvojila mišljenje pravne službe povodom graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, navodno povoljno za Sloveniju, kao i da je to „loša poruka za buduće granične sporazume na zapadnom Balkanu“, prenosi agencija STA.

„Evropska komisija propustila je priliku da uvaži gledište svoje pravne službe i tako istakne da treba poštovati bilateralne sporazume koji su i ratifikovani, te tako omogućili da se odredbom arbitražnog sporazuma definiše granica“, kazao je Pahor komentarišući pisanje nemačkog nedeljnika Špigel da je većina mišljenja koje je Ljubljana iznela u svojoj tužbi protiv Hrvatske zbog nesprovođenja arbitražne odluke o granici ispravna.

„To je suština mišljenja koje Komisija nije uzela u obzir iz političkih razloga“, ocenio je on, prenela je Hina.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ne želi da se meša u sukob oko pomorske granice između Slovenije i Hrvatske iako je pravna služba bila mišljenja da je u ovom sukobu Slovenija u pravu i da bi u tom smeru trebalo da deluje i Evropska komisija, objavio je Špigel u poslednjem broju.

U dokumentu koju je Špigel dobio na uvid, navodno se pravna služba Evropske komisije jasno stavlja na stranu Slovenije kao i da se u njemu zaključuje da stoga „EU mora prihvatiti odluku Arbitražnog suda“.

Hrvatska vlada, međutim, smatra odluku Komisije ispravnom.

„Komisija je ispravno odlučila da se ne meša u bilateralni spor oko granice Hrvatske i Slovenije“, rekla je hrvatska vlada reagujući na navode Špigela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.