U trendu

Plenković obećao povećanje plata za 6,12 odsto u 2020.

ZAGREB – Premijer Andrej Penković podneo je danas u Saboru trogodišnji izveštaj o radu vlade, uz obećanje da će svim državnim službenicima od naredne godine biti povećena plata za 6,12, ali i porukom da je HDZ u svakom trenutku spreman za parlamentarne izbore.

Premijer je kao jedan od ključnih ciljeva Programa Vlade Hrvatske označio obezbeđenje trajnog i održivog privrednog rasta.

Rekao je da je od 2017. u Hrvatsku privučeno 1,8 milijardi evra direktnih stranih investicija, da su unapređeni prpisi koji uređuju sistem podsticanja ulaganja o uslova za realizaciju velikih strateških projekata.

Izrazivši zadovoljstvo turističkom sezonom, premijer je rekao da će vlada nastaviti s odličnim rezultatima i očekuje još jednu rekordnu sezonu, uz dodatne investicije od milijardu evra.

Ukazao je da je demografskim merama pokrenut pozitivni trend, te da je u prošlojgodini rođeno 417 beba više nego u godini pre. Najavio je da će od 1. aprila naredne godine, roditeljske naknade za drugih šest meseci za zaposlene i samozaposlene biti povećane na 5.600 kuna.

Ocenio je da je vlada na svim područjima ostvarila veliki napredak i opipljive rezultate – zdrav privredni rast, 585 usvojenih zakona i zaštiti manjinskih prava, što je, kako je rekao, civilizacijski imperativ.

Rekao je i da je u poslednjoj deceniji promenjena politička scena u Evropi i u Hrvatskoj, te da je razvoj komunikacionih tehnologija doveo do lažnih informacija i govora mržnje, koji imaju uticaj na kvalitet informisanja u negativnom smislu.

Uz kritike upućene prethodnoj vladi, Plenković je rekao da je aktuelna vlada, koja rešava brojne problema, u svakom trenutku spremna da izađe pred birače, koji treba da kažu kome će poveriti budućnost Hrvatske i svoje dece.

Govoreći o pravosuđu, rekao je da je jedno od ključnih problema sporost u radu i veliki broj neriješenih slučajeva, ali da je i na tom planu ostvaren veliki napredak.

Radi delotvornije borbe protiv korupcije založio se za bolju zaštitu zviždačima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.