U trendu

Plenković: Slovenija i Hrvatska same da reše spor

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas u Njujorku kako Hrvatska želi bilateralno da rešava granični spor sa Slovenijom, te da u tom pravcu treba ići korak po korak i da nema pritisaka Evropske unije da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu koju ne priznaje.

Plenković, koji u Njujorku učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, najavio je novinarima da će se sresti sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom kako bi i sami radili na pripremi Cerarove posete Zagrebu, do koje bi trebalo da dođe iduće sedmice, prenosi Hina.

Upitan kako komentariše to što Cerar od Evropske unije očekuje da uveri Hrvatsku da prihvati odluku arbitražnog suda, koju Hrvatska ne priznaje, Plenković je rekao da takvih uveravanja nema.

„Postoje vrlo jasne pozicije Hrvatske i Slovenije. Ja sam puno puta rekao da je pitanje granica pitanje koje se rešava bilateralno, na temelju međunarodnog prava. Hrvatska je išla u arbitražu u dobroj veri, kompromitovana je zbog slovenačke strane, odluka hrvatskog sabora je jasna“, rekao je Plenković.

I na temelju konsultacija s parlamentarnim strankama, naveo je on, sasvim jasno je da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rešavanje pitanja granice i na kopnu i na moru i da to žele bilateralnim dogovorom.

„Nastojaćemo korak po korak ići u tom pravcu, nezavisno o bilo čijem drugom stavu, a vodite računa da je to pitanje primarno za Hrvatsku i Sloveniju kao dve zrele, odgovorne i prijateljske zemlje“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar