U trendu

Počeo sastanak Procesa Brdo-Kranj

U Skoplju je danas posle podne, oko 16.00, počeo godišnji sastank lidera zemlja Procesa Brdo-Kranj.

Učesnike je dočekao predsdnik Makedonije Djordje Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsednicima zemalja koje su incijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

Pored Ivanova, Pahora i Grabar-Kitarović, sastanku prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i bugarski premijer Bojko Borisov.

U Skoplju je zbog prisustva predsednika zemlja regiona odredjen takozvani prvi stepen bezbednosti, od jutros glavni grad Makeodnije nadleću policijski helikopteri, a saobraćaj se u odvija po posebnom režimu.

Sastanak predsednika zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju, u hotelu Aleksandar palas,  prati 156 akreditovanih predstavnika medija, od čega je 40 iz inostranstva.

Za 18.30 je najavljena konfenrecija za novinare, a nakon zvaničnog dela sastanka, predsednik Makedonije priredjuje večeru na kojoj će biti servirani tradicionalna makedonska hrana i vina, a goste će zabavljati Baklava bend svojim i tradicionalnim pesmama.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska, sa ciljem potpune integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stabilizacije stanja u regionu preko jačanja regionalne saradnje i kroz rešavanje otvorenih pitanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.