Podignute optužnice protiv okrivljenih za sukobe u Kumanovu

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podiglo je optužnice protiv ukupno 29 osumnjičenih za učešće u sukobu makedonskih bezbednosnih snaga sa oružanom grupom u kumanovskom Divljem naselju 9. i 10. maja ove godine u kojem je poginulo 18 ljudi.

Svim osumnjičenima sudiće se za terorističku organizaciju i terorizam, a nadležni tužilac je dostavio i predlog za produženje mere pritvora za okrivljene.

U dvodnevnom obračunu u kumanovskom Divljem naselju početkom maja poginulo je osam pripadnika makedonske policije i deset pripadnika oružane grupe a nakon završetka sukoba bilo je uhapšeno 30 osoba pod sumnjom da su bili deo oružane terorističke grupe.

Kako je nakon sukoba 9. i 10. maja saopštio makedonski MUP, oružana grupa sa kojom je došlo do sukoba u Divljem naselju, prilikom pokušaja policije da izvrši hapšenje, planirala je da izvede više napada na civilne objekte, kao i na objekte i lica iz državnih institucija širom Makedonije a cilj grupe je bio da u napadima bude što više žrtava da bi se izazvalo narušavanje mira i stabilnosti u Makedoniji.

Pripadnici oružane grupe koji su uhapšeni nakon sukoba u Kumanovu osumnjičeni su tada da su učestvovali i u napadu na policijsku karaulu kod sela Gošince, koji se dogodio u aprilu ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.