U trendu

Šokantno: Policija zabranila Ivanjdansku liturgiju u Svaču kod Ulcinja

Crnogorska policija zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služi Ivanjdansku liturgiju u crkvi u Svaču kod Vladimira, kod Ulcinja — jer se tome protive lokalne vlasti i lokalna zajednica.
Kako prenose „Vijesti“, lokalne vlasti su pre nekoliko dana ocenile da liturgija unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja — predstavlja provokaciju Srpske pravoslavne crkve.

Ulcinjski paroh, protojerej Siniša Smiljić, izjavio je da je šokiran odlukama vlasti i policije i da će se liturgija ipak održati, ali nije precizirao gde.

Sa druge strane, najjača partija crnogorskih Albanaca — „Forca“, pozvala je u petak na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, i pridružila se osudi namere SPC da „liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom“.

„Kao i uvek, bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, iako poštujemo zakon, učinjene su nepravde od kršioca zakona, koji obično ostaju nekažnjeni. To nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbednost i koji mogu da dovedu u pitanje dosadašnje postignute rezultate“, navodi se u saopštenju Force.

„Vijesti“ prenose da će liturgija ipak biti održana u nedelju 6. jula, u jutarnjim časovima, a da će policija biti na terenu.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC u Svaču, na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja, koji je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, i to zato što, navodno, skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su tada iz Uprave policije saopštili, i obraćanja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca, kao i zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira, prenosi „RTCG“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve, a tada je iz Mitropolije istaknuto da je taj događaj — „bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u delu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog, navodnog, uzurpatora i provokatora“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.