U trendu

Portal: NATO priprema vežbu kod Banjaluke; General: Ništa nije dogovoreno

Ove i iduće godine bi kod Banjaluke trebalo da bude „NATO vežba sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom“, objavio je portal Dnevnik.ba, pozivajući se na službene dokumente Ministarstva odbrane BIH.

Po tom portalu, vežbu pripremaju Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Medjutim, general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković izjavio je da još nije dogovoreno organizovanje te vojne vežbe na Manjači, nadomak Banjaluke.

„Ne zna se ni ko bi bio od vojnika, ni ko bi gadjao, ni čime bi se gadjalo“, kazao je Vuković za banjalučke „Nezavisne novine“ i demantovao da je bio na sastanku o toj vojnoj vežbi.

Portal Dnevnik.ba piše da je sve dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa general-majorom Džonom Gronskim, zamenikom komandanta američkih kopnenih snaga u Evropi.

Prva faza vežbe, piše Dnevnik.ba, bila bi teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara do kraja godine, a druga faza, iduće, 2019. godine, obuhvatila bi i gadjanje eskadrile aviona NATO A-10 na poligonu Manjača.

Avion A-10 nosi automatski višecevni antioklopni top od 30 milimetara „Vulkan“, s raznovrsnom municijom, od koje jedna vrsta u jezgru ima probojno zrno od osiromašenog uranijuma, navedeno je u tekstu.

U vežbi bi učestvovalo 400 vojnika NATO-a koji bi se smestili u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, a eskadrila od deset američkih i litvanskih aviona bi bila na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike