U trendu

Posle referenduma u Grčkoj

Lideri Evropske unije (EU) danas će pokrenuti intenzivne konsultacije kako bi procenili posledice posle referenduma u Grčkoj gde se velika većina Grka opredelila protiv kreditorske ponude kao uslova za nastavak finansijskog programa toj zemlji, javile su strane agencije.
Prema još nezvaničnim rezultatima, 61,31 odsto Grka je glasalo protiv kreditorske ponudi, zbog čega postoji rizik da Grčka izađe iz evrozone i uđe u bankrot. Za tu pomoć se izjasnilo 38,69 odsto Grka.

Berlin, Pariz i Rim sinoć nisu „značajno“ reagovali na rezultate glasanja, dok su vlasti u Atini navele da ne postoje „nikakve problemi za povratak za pregovorački sto“ odmah danas, javio je Frans pres.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland su sinoć samo rekli da volja grčkog naroda treba da se poštuje i pozvali na samit evrozone sutra posle podne u Briselu. Evropska komisija je takođe navela „poštovanje rezultata“ referenduma.

Dok su u Atini sinoć građani slavili referendumsko „ne“, nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je žestoko danas reagovao u Berlinu, ocenjujući da se teško mogu zamisliti novi pregovori s Grčkom u novonastaloj situaciji.

Gabrijel je rekao da je grčki premijer Aleksis Cipras „presekao i poslednji most“ između Grčke i EU.

Britanski vlada saopštila je jutros da je „primila k znaju“ želju Grka i da će sve učiniti da zaštiti sopstvenu ekonomiju.

„Ovo je kritičan trenutak u ekonomskoj krizi Grčke. Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da zaštitimo sopstvenu ekonomiju u ovom neizvesnom periodu“, izjavio je neimenovani portparol britanske vlade.

Predsednik Evrogrupe (evrozone) Jerun Dijselblum je sinoć rekao da je rezultat glasanja „veoma žalostan za budućnost Grčke“.

I Južna Amerika je reagovala na grčki referendum.

Predsednica Argentine Kristina Kišner, čija je zemlja bila u bankrotu 2001. godine, čestitala je Grcima „što su masovno odbili plan kreditora za uvođenje strogih mera štednje“.

Predsednik Bolivije Evo Morales je takođe čestistao grčkom narodu ocenivši da referendumsko „ne“ predstavlja „poraz evropskom imperijalizmu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.