Predsednica Hrvatske o HOS-ovoj ploči i pozdravu 'Za dom spremni!'

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je danas ocenila da niko nije zadovoljan time što je HOS-ova spomen-ploča s natpisom „Za dom spremni!“ prošle nedelje iz Jasenovca premeštena u Novsku, a poručila je i da je taj natpis i pozdrav kompromitovan i neprihvatljiv.

„Moj je utisak da naposletku niko nije zadovoljan. Smirili smo strasti i to je dobro, ali sigurno je da će se rasprava nastaviti, nadam se u okviru Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima i da će oni izaći s preporukama koje će na kraju postići što je moguće širi konsenzus u hrvatskom društvu“, rekla je predsednica u intervjuu za TV N1.

Grabar-Kitarović je rekla da je „proučila praksu“ drugih država prema simbolima totalitarnih režima i utvrdila da je praksa vrlo različita. Hrvatska treba da nadje model koji najbolje odgovara njenom društvu jer su podele najgore od svega, „u njima se iscrpljujemo, gubimo iz vida sve što je danas bitno, a to je životni standard građana“, rekla je Grabar Kitarović, ističući da „u načelu“ nije za zabrane.  

„Zabrane… izazivaju kontrareakciju, naglasak treba staviti na edukaciju i toleranciju. Treba prestati to stavljati u fokus pažnje“, odgovorila je predsednica, upitana je li se slaže s predlozima da se zabrani i pozdrav „Za dom spremni!“ i zvezda – petokraka.

„Ne smemo dopustiti da živimo u virtuelnoj stvarnosti koju stvaraju marginalci s krajnje leve ili krajnje desne strane političkoga spektra. Moramo se usredotočiti na gro našeg stanovništva koje želi bolji život u Hrvatskoj“, rekla je ona.

„Ja sam za primenu pravne države u svakom pogledu, jer, ako budemo nastupali tako da ćemo kao država ili Vlada odlučiti je li to dobro ili nije, a nije utemeljeno u zakonu, onda je to isto opasan presedan i zato želim da se to reši u atmosferi pune tolerancije, poštovanja i dijaloga, uključujući i HOS, da se to zakonski reši i da se u budućnosti tako odnosimo prema svim totalitarnim režimima“, rekla je predsednica.

Govoreći o pozdravu „Za dom spremni!“, Grabar-Kitarović je rekla da „u javnosti postoje različita mišljenja i različita mišljenja istoričara, no moj je naglasak… da je (tak) pozdrav kompromitovan i kao takav neprihvatljiv“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike