U trendu

Predsednik Putin stigao u Ljubljanu

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Ljubljanu i odmah krenuo ka Ruskoj kapelici na alpskom prevoju Vršič gde ga čeka predsednik Slovenije Borut Pahor.

Sa aerodroma Barnik gde je Putinov avion stigao sa jednosatnim zakašnjenjem, predsednik je ka Vršiću otišao u koloni automobila u pratnji svojih ministara.

Medju oko tri hiljade posetilaca na Vršiču je i bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, koji je za televiziju izjavio da od posete očekuje još bolje odnose izmedju dve države.

Kučan je izjavio da se Rusija opravdano oseća ugroženom zbog postavljanja oružja NATO-a ne njene granice.

Putin koji je u nezvaničnu posetu došao povodom stote godišnjice Ruske kapelice na Vršiču, danas će na ljubljanskom groblju Žale otkriti spomenik ruskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, a predvidjena je i radna večera s rukovodstvom Slovenije.

Rusku kapelicu na prelazu Vršič, najvišem u Sloveniji (1.611 mnm) izgradili su 1916. godine ruski ratni zarobljenici u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na svoje drugove koje je marta te godine, odnela snežna lavina dok su gradili put preko Vršiča.

Od januara 1993. Društvo Slovenija-Rusija, Opština Kranjska Gora i Ambasada Ruske Federacije u Sloveniji svake poslednje nedelje u julu, na dan Svetog Vladimira, organizuju svečanost kod Ruske kapelice gde dodje i veliki broj gradjana Slovenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.