U trendu

Proširenje na Zapadni Balkan da ostane prioritet sledeće EK

BRISEL – Sledeći sastav Evropske komisije trebao bi da politiku proširenja na Zapadni Balkan zadrži kao jedan od svojih prioriteta, poruka je Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana održanog u Tirani.

Završna deklaracija dvodnevnog Foruma poziva i na dalju ekonomsku integraciju regiona uz ukidanje svih nepravednih barijera na izvoz robe i usluga, navodi se u saopštenju Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora.

„Proširenje, a posebno širenje EU demokratskih vrednosti i zakonskih standarda na region Zapadnog Balkana u interesu je i naših partnera u regionu i EU”, poručio je predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Luka Havijer.

Više od 180 predstavnika civilnih organizacija sa Zapadnog Balkana i EU učestvovalo je u sedmom po redu Forumu civilnog društva u organizaciji Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora uz podršku Evropske komisije i Regionalnog saveta za saradnju.

Učesnici su ocenili da regionalna saradnja ne znači samo saradnju među vladama zemalja regiona već i među društvima čije organizacije imaju ulogu u nadgledanju rada vlasti, ali i sprovođenja ekonomskih programa.

”Organizacje civilnog društva su ključ za za izgradnju bolje posvećenosti političkih lidera i društava u cilju promene političke kulture, jačanju demokratije, transparentnosti, vladavine prava i održivije ekonomije”, ocenila je direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Učesnici Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana su tokom razgovora o trgovini u regionu insitirali na daljoj ekonomskoj integraciji koja uključuje ” ukidanje svih neopravdanih barijera nametnutih na uvoz robe i usluga”, ali i na stvaranju boljih uslova za investicije.

U saopštenju Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora tokom Foruma civinog društva Zapadnog Balkana izražena je zabrinutost zbog smanjenja prostora za rad civilnih društava u mnogim zemljma regiona.

Učesnici su u zaključnoj deklaraciji posebnu pažnju stavili na slobodu izražavanja i medija kao preduslov za uspostavljanje stabilne demorkatije.

Istovremeno, vlasti Zapadnog Balkan pozvane su da značajno investiraju u politiku smanjenja nezaposlenosti mladih i njihovu bolju interaciju kako bi se smanjila tendencija odlaska mladih sa Zapadnog Balkna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.