U trendu

Radev: Podržavamo integraciju ALB, manjinska prava uslov

TIRANA – Bugarski predsednik Rumen Radev izrazio je snažnu podršku svoje zemlje Albaniji na evropskom putu, prenosi portal a1on.mk.

Međutim, Radev koji boravi u dvodnevnoj oficijalnoj poseti Albanije, kako navodi agencija ATA, dodao je da je “poštovanje prava nacionalnih manjina uslov za podršku”.

“Moja poseta se dešava u važnom trenutku. Smatramo da je Albanija spremna da započne pregovore sa EU. Mi razumemo da je proces komplikovan i dug, ali spremni smo da pružimo pomoć”, rekao je Radev na zajedničkoj konferenciji za medije sa albanskim predsednikom Ilirom Metom.

Kada je reč o pravima nacionalnih manjina, Radev je rekao da nacionalne manjine treba da budu slobodne i da uživaju svoja prava, te da je to jedan od njihovih kriterijuma za podršku.

“Ubeđen sam da ćemo biti svedoci uspešnog usvajanja zakona i sprovođenja popisa stanovništva na kome će svako moća slobodno da iskaže svoju nacionalnu pripadnost”, kazao je Radev.

Dva predsednika razgovarala su o mogučnostima unapređenja saradnje u ekonomskoj sferi, kao i o ponovnom uspostavljanju avionske linije između Tirane i Sofije.

Bugarski predsednik u toku sutranjšnjeg dana, kako je najavio Meta, posetiće delove Albanije pogođene katastrofalnim zemljotresom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.