U trendu

Rat sa birokratijom: Uveravaju me da mi je žena mrtva, evo je sedi pored mene

Barica Valaško (64) iz jednog naselja kod Križevaca, jedina je službeno mrtva žena koja i dalje živi. Prema podacima Matičnog ureda i Policijske uprave, umrla je 19. februara ove godine.

Kada su je prošle nedelje tamošnji novinari upitali da li je zaista tog dana napustila ovaj svet, odgovara kako je svašta, samo ne mrtva. Pitali su je kakav je osećaj biti mrtva, na šta se nasmejala i rekla: “Čudan”.

O čemu je tačno reč i ko je Barica Valaško? Reč je o nesrećnici koju je birokratski sisitem proglasio mrtvom. Što je još bolje, niko njenoj porodici to nije ni javio. I puna tri meseca ni Baričin suprug Stjepan, ni njena kćerka nisu znali da žive i pričaju sa mrtvom osobom. Svoju sudbinu Barica je saznala u nedjelju 21. maja, kada je krenula da glasa za svog kandidata na lokalnim izborima.

– Došla sam na izborno mesto i rekli su mi da me nema na popisu. Proveravali su nekoliko puta i ništa. Suprug se dao u istragu zašto ne mogu da glasam – objasnila je Barica Valaško.

– Uputili su me na Matični ured u Križevcima gde sam pričao sa nekom činovnicom. Objasnio sam joj situaciju i napomenula je kako će proveriti i javiti šta se dogodilo. Za 15-ak minuta me je nazvala i pažljivo mi rekla da joj je žao, ali da je moja supruga umrla – rekao je Stjepan. Kada je čuo vest da je Barica mrtva, prvo što je učinio, kaže, pažljivo je proučio, a potom odgovorio činovnici Matičnog ureda.

– Pa nije mrtva, stoji tu pored mene – rekao je.

– Ne, ne, preminula je – uveravala ga je činovnica Matičnog i još objasnila kako joj, evo, ovog trena tačno piše u sisitemu da je Barica Valaško mrtva.

– Bio sam lud! Kako može neko da mi govori da mi je žena mrtva kada stoji pored mene. Pa valjda bih prvi znao da je Barica preminula – ispričao je Stjepan Valaško.

Situacija ga je žestoko naljutila, a bogme i iznenadila. Kaže, nije znao da li da viče ili da se smeje, prenose hrvatski mediji.

– Otišao sam u policiju da mi oni provere šta se događa i opet ista stvar. Tamo su me smirivali da prihvatim činjenicu da mi je supruga preminula. Tek kad sam im objasnio situaciju, dodatno su proverili i odlučili da sami pokrenu istragu – kazao je Stjepan.

U Matičnom uredu u Križevcima nisu dali službenu izjavu, ali objasnili su kako sisitem koji proglašava ljude mrtvima funkcioniše i gde je moglo da dođe do greške.

Sopstvenim istraživanjem Stjepan je došao do otkrića da je u vreme kada je njegova Barica ‘umrla’, u Pofukima, naselju nedaleko od Podvinja, preminula 83-godišnja imenjakinja i prezimenjakinja njegove supruge.

– Znači, umrla je Barica Valaško (83) iz Pofuka, a oni su upisali da je umrla Barica Valaško (64) iz Podvinja. Ne znam šta bi drugo moglo da bude – zaključio je Stjepan Valaško.

Kaže kako ga je najviše u celoj priči razljutilo što Barica nije mogla da glasa za njihovog kandidata na izborima.

– Srećom pa je naš čovek pobedio, ali zamislite da mu je nedostajao taj jedan glas. Pa ko bi odgovarao za to – ljutio se Stjepan.

Nakon svega, Barica Valaško samo se nada kako će je uskoro ‘oživeti’ i da joj dokumenti i dalje vrede.

– Ne znam da li je pošteno ako ću to sve morati ponovo da radim i plaćam, kad se ovo dogodilo zbog tuđe krivice – zaključila je Barica Valaško.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.