U trendu

RCC: Poslednji poziv rediteljke Hajni Kis najbolji studentski film na SFF

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je danas da je madjarska rediteljka Hajni Kis sa filmom „Poslednji poziv“ osvojila nagradu za najbolji studentski film na 24. filmskom festivalu u Sarajevu.

RCC, partner Sarajevo film festivala (SFF) i pokrovitelj nagrade „Srce Sarajeva“ od uvodjenja te takmičarske kategorije za najbolji studentski film, naveo je da je Kis pobedila u konkurenciji 12 mladih umetnika iz Jugoistočne Evrope.

„Poslednji poziv“ kratki film o ženi koja se sprema da napusti Mađarsku kako bi se preselila kod ćerke koja sa porodicom živi u Velikoj Britaniji. Film prikazuje njen posljednji dan u Budimpešti, dok se oprašta od svog dotadašnjeg života i priprema za ono što je očekuje, navodi RCC.

Predstavnica RCC Dragana Djurica čestitala je Kis i ostalim takmičarima i navela da je podrška RCC Festivalu odraz cilja te organizacije da razvija i jača turističku ponudu u regionu.

„Čestitamo pobednici, ali i svim ostalim takmičarima. Sigurno je bilo teško odabrati najbolji medju toliko sjajnih filmova koje smo pogledali. Takmičenje za najbolji studentski film uvedeno je prošle godine, a mi smo tu kao medjunarodni partner Festivala od samog početka“, navela je Djurica.

Ona je dodala da je SFF postao autentičan regionalni brend i jedna od najvećih regionalnih i medjunarodnih turističkih atrakcija, koja se u znatnoj meri poklapa sa ciljevima projekta RCC za razvoj i promociju turizma. RCC je nedavno pokrenuo taj projekat u cilju razvoja i promovisanja zajedničke regionalne turističke ponude, povećanja broja turista na Zapadnom Balkanu i produžavanja njihovog boravka.

RCC je nedavno predstavio program dodele bespovratnih finansijskih sredstava – grantova, vredan 1,62 miliona evra, za unapredjenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama. Programom je obuhvaćeno više od 30 grantova pojedinačne vrednosti do 54.000 evra, koji će biti realizovani tokom tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.