U trendu

Ruskom piscu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH

BANJALUKA – Poznatom ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH uz obrazloženje da predstavlja pretnju po bezbednost zemlje, prenosi Tas s njegovu poruku sa društvene mreže Fejsbuk.

Kako navodi ruska agencija, on je napisao da je putovao iz Beograda u Banjaluku na manifestaciju „Kočićevi dani“, ali mu na granici sa BiH nisu dozvolili da uđe u zemlju, pozivajući se dokument Ministarstva bezbednosti u kojem se navodi da predstavlja pretnju po bezbednost.

„Nisam mnogo ogorčen zbog toga“, napisao je on, dodavši da se vratio u Beograd, prenosi Tas s.

Prilepin se, inače, nalazi na listi ruskih književnika kojima je zabranjen ulazak u Ukrajinu.

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da je naredba Obaveštajno bezbednosne agencije BiH o zabrani ulaska Prilepinu sramna, nedopustiva i uperena protiv prijatelja Republike Srpske i zahteva da se ona povuče.

„Kako je moguće da je jedan ruski pisac pretnja po bezbednost BiH, a nije hiljade migranata ili povratnika sa sirijskog ratišta, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić izjavio je da „nije upoznat sa informacijom o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu“.

On je dodao da je to, koliko je njemu poznato, učinjeno na zahtev Obaveštajno-bezbednosne agencije, prenosi RTRS.

Za stručnjaka za bezbednost Dževada Galijaševića odluka o Prilepinu je dokaz da je Mektić lagao kada je govorio da ne postoje crne liste ruskih intelektulaca.

Prema Metkićevim rečima, odluka je dokaz da su u BiH dobrodošli samo vehabije, mudžahedini, kao i teroristi IS, prenosi RTRS.

Prema njegovom mišljenju, ovom odlukom Mektić, bošnjacki clan Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i direktor OBA-e Osman Mehmedagić Osmica objavili su Rusiji tihe sankcije a odluka predstavlja i udar na ustavni poredak i rušenje BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.