U trendu

SAD, EU, OEBS i NATO pozivaju da se kazne odgovorni za napad na Sobranje

SAD, EU, OEBS i NATO najoštrije su osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da ga spreče niti su obezbedile neophodnu sigurnost članovima parlamenta i novinarima koji su bili prisutni.

„Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije predstavlja napad na samu demokratiju. Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi a organizatori i počinioci napada izvedeni pred pravdu kao i da će sudovi nezavisno delovati. Takodje očekujemo da će državne institucije brzo izvući nužne posledice i preduzeti odgovarajuće akcije“, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora SAD i šefova Delegacije EU, Kancelarije za vezu NATO i Misije OEBS u Skoplju.

U zajedničkom saopštenju koje je danas objavila američka ambasada, ambasadori pozivaju sve aktere da se ponašaju odgovorno i da doprinose mirnom demokratskom procesu kojem mora biti omogućeno da ide svojim tokom a sve gradjane pozvali su na uzdržanost, da izbegavaju provokacije i ostanu mirni jer nasilje nije način da zemlja i njeno drštvo idu napred.

U saopštenju se navodi da je sastanak šefova diplomatskih misija SAD, EU, NATO i OEBS održan u Skoplju 28. aprila, kako bi razmotrili veoma ozbiljne incidente koji su se dan ranije dogodili u makedonskom parlamentu i bezbednosnu situaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.