U trendu

SAD tvrde: 12 aviona F-16 košta 135 miliona dolara, Hrvati platili 500?

Američki Kongres još uvek nije doneo odluku odobrava li prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj. Informaciju o transferu američke vojne tehnologije iz Izraela američko ministarstvo spoljnih poslova u Kongres je uputilo 11. decembra, a rok za odluku je 15 dana, odnosno 26. decembra.

Da je informacija iz State Departmenta otišla u Kongres, potvrđeno je u službenom glasniku Kongresa SAD-a od 18. prosinca, piše Jutarnji list.

Tu stoji da je pomoćnik državnog sekretara za zakonodavne poslove u ministarstvu spoljnih poslova odboru za spoljne  poslove Kongresa uputio na sertifikovanje predloženi transfer aviona F-16C/D s pripadajućom municijom, rezervnim delovima, pomoćnom opremom, vazduhoplovnim simulatorom i uslugama obuke od vlade Izraela prema Vladi Hrvatske s prodajnom vrednošću od 135 miliona dolara’.

Najzanimljiviji podatak je da su u State Departmentu izračunali da 12 aviona Barak s inicijalnim naoružanjem, opremom, obukom, uslugama kao i simulatorom koštaju ukupno 135 miliona dolara.

Kako prenose hrvatski mediji, Izrael je na konkursu za višenamenski borbeni avion Hrvatskoj sve navedeno ponudio za 500 miliona dolara pa je kao najpovoljniji pobedio na konkursu. Postavlja pitanje zašto je Hrvatska platila dodatnih 365 miliona dolara?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.