U trendu

SafeJournalists: Nedopustivi pritisci i napadi na novinare u Republici Srpskoj

Regionalna mreža Bezbedni novinari (SafeJournalists) saopštila je danas da su novinari i mediji u Republici Srpskoj u poslednje vreme meta različitih vrsta napada i pritisaka, koje je osudila kao nedopustive.

Mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, zatražila je da policija hitno istraži slučajeve oštećenja automobila novinara banjalučkih medija Buka i EuroBlic, Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače.

Trifunoviću i Morači vandali su izgrebali automobile juče, dan pošto je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare „na neprimeren način“ komentarisao borbu novinara protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmena Krivičnog zakonika Republike Srpske, prema kojem bi građanima i novinarima za klevetu bila izricana novčana kazna i do 100.000 maraka (oko 50.000 evra), navodi mreža.

Uz neprimereno obraćanje novinarima, Dodik je, kako se navodi, najavio i rigorozne mere protiv nevladinog sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima, navodeći da „SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD“ i da će Republika Srpska preuzeti istu terminologiju.

Mreža Bezbedni novinari ukazuje da je Morača nedavno saslušan u policiji i da mu je oduzet mobilni telefon, nakon što je odbio da kaže ime izvora informacija, i dodaje da Dodik u sredu „nije propustio da se obrati i po tom pitanju“, rekavši da „postoje indicije“ da su novinari sami oštetili sopstvena vozila.

Udruženje BH novinari ocenilo je da je oštećivanje imovine dvojice novinara „direktna posledica poruka koje javnosti već danima“ upućuje Dodik. Dodik targetira kao „nepodobne“ novinare koji se bore protiv kriminalizacije klevete, označava ih „neprijateljima sistema“ i samo je pitanje vremena kada će neki od tih novinara biti i fizički napadnuti jer je predsednik Republike Srpske od njih napravio mete, navodi Udruženje BH novinari.

Bezbedni novinari navode da od Dodika i svih ostalih državnih zvaničnika očekuju „da prestanu sa gušenjem medijskih sloboda u Republici Srpskoj i sa upiranjem prsta u novinare, jer se na taj način ugrožava bezbednost novinara i njihovih porodica“.

Mreža je najavila da će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o navedenim slučajevima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar