U trendu

SDA zaprepašćena tajnom operacijom HR obaveštajaca

SARAJEVO – Najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u BiH, Bakira Izetbegovića, saopstila je danas da je zaprepašćena tvrdnjama o navodnoj tajnoj operaciji hrvatskih obaveštajaca s ciljem da se ta zemlja predstavi kao terorističko uporište i zatažila hitnu reakciju Ministarstva soljnih poslova BiH.

„Zaprepašteni smo informacijama koje je izneo ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić o podmetanju dokaza, koje je organizovao konzul Republike Hrvatske (u Tuzli) Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

Reagujućina tvrdnje Mektića da su hrvatski obaveštajci organizovali operaciju kojom se planiralo podmetanje oružja u islamske verske objekte u BiH, da bi se nakon racije to predstavilo kao dokaz postojanja raširene terorističke mreže u toj zemlji.

SDA je to povezala s ranijim izjavama hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

„Opetovane izjave predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protivzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih tela Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka“, navodi se u saopštenju SDA.

Iz te stranke tvrde da se takve aktivnosti preduzimaju s očevidnom namerom ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i pogoršanja odnosa među narodima u Bosni i Hercegovini, a vode i pogoršanju odnosa između dve države.

SDA je istovremeno od pravosudnih tela i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mere, a od ministarstva spoljnih poslova BiH da uputi protestnu notu hrvatskoj vladi i zatraži njeno službeno izjašnjavanje o „protivzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.