Šerbedžija na udaru hrvatskih branitelja: Šta sam zgrešio, ministre?

Foto:Wikipedia/ gdcgraphics

Glumac Rade Šerbedžija putem svog advokata Čede Prodanovića poslao je hrvatskom ministru branitelja Tomi Medvedu dopis zbog osude njegovih navodnih izjava.

“Na temelju pisanja nama nepoznatih portala i bez provere autentičnosti izjava, pa i bilo koje informacije kod gospodina Šerbedžije, on je doveden u situaciju da je prisiljen da demantuje ono što nije rekao. Šta više, nije izneo niti jednu aluziju u tom smislu”, pisao je Prodanović u pismu hrvatskom ministru, prenosi hrvatski “Indeks”.

Ministar Medved je osudio Šerbedžijine izjave koje je, navodno, dao na predstavljanju svoje knjige ‘Stranac (izabrane pesme)’. Prodanović demantuje razloge za osudu i kaže da je Šerbedžijin nastup – pacifistički.

“Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posledica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala. Tom prilikom, suprotno navodima iz saopštenja, Rade Šerbedžija nije spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena.”

Na kraju svog dopisa, Prodanović predlaže ministru da proveri navode i traži javno izvinjenje: “Smatramo da Rade Šerbedžija zaslužuje javno izvinjenje Vašeg ministarstva.”

Ipak, ministar Tomo Medved nije se izvinio, piše “Indeks”. Kako je odgovorio Prodanoviću, Šerbedžijino demantovanje informacija “može i ne treba biti verodostojno.”

Kaže, “s obzirom da vaš klijent nije reagovao na izjavu objavljenu u Slobodnoj Dalmaciji Ministarstvo hrvatskih branitelja je smatralo potrebnim izdati saopštenje.”

Svoj dopis Prodanoviću i Šerbedžiji Tomo Medved završava rečenicom o vrednostima Domovinskog rata.

“Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obavezu čuvanja vrednosti pravnog, legitimnog, odbrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske”, zaključuje Medved u odgovoru Šerbedžiji.

Podsetimo, hrvatsko ministarstvo branitelja je početkom meseca žestoko napalo glumca Radeta Šerbedžiju zbog, kako se navodi, njegovih izjava o poslednjem ratu.

Ministarstvo je slavnom umetniku poručilo da taj resor ima obavezu da čuva vrednosti i tekovine pravednog, legitimnog, odbrambenog i, kako se navodi, oslobodilačkog domovinskog rata.

“Hrvatski branitelji iz domovinskog rata su branili i odbranili Hrvatsku unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dela srpskog naroda u Hrvatskoj”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Šta je Šerbedžija govorio

Rade Šerbedžija je nedavno na Beogradskom sajmu knjiga predstavio svoju novu knjigu “Stranac” (izabrane pesme) i tom prilikom rekao:

“Strašno je da ovde ima toliko talentovanih i vrednih ljudi, vrhunskih sportista i umetnika, a da smo ipak uspeli da zaratimo sa sopstvenom braćom. Uz sve te naše divne talente mi smo ostali nekako zaostali, čim smo se mogli krvavo pobiti na kraju 20. veka”, rekao je Šerbedžija, prenela je zagrebačka N1 TV.

Podsetivši da su se Slovaci i Česi razišli dogovorno i u miru, Šerbedžija je dalje rekao:

“A što su naši napravili, svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije? – Zamrzili su braću i krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Hagu, zapravo kriminalci”.

Napomenuo je i da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesrećnim ljudima kako bi proizveli slepu mržnju među jugoslovenskim narodima.

“Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasiti divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s istorijskim trenutkom”, naveo je Šerbedžija.

Jedan komentar

  • Zoran Zemun

    e moj Rade, isti si kao i onaj drugi bivsi Srbin Arsen Dedic. Ulizujes im se, pokusavas na sve nacine da te prihvate iako si Srbin, a oni te mrze bas zbog toga. Jadni ste vi obojica. Da si bio pametan vratio bi se u Srbiju pre 25 godina, pa da delis sudbinu sa svojim narodom a ne tamo da glumis bratsvo i jedinstvo sa Srbokoljacima. Sta drugo ocekujes od tzv. “branitelja”?

Ostavite komentar