U trendu

Server: Reforma Dejtona biće jedan od zadataka Bajdena

SARAJEVO – Pofesor Univerziteta Džon Hopkins, Danijel Server veruje da će rekonstrukcija ili „reforma“ Dejtonskog mirovnog sporazuma sigurno biti jedan od zadataka SAD i novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Server koji je jedan od autora publikacije „Popraviti Dejton: Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“, koju je objavio „Wilson“ centarje za sarajevski Dnevni avaz izjavio da je tokom razgovora Bajdena sa liderima članica Evropske unije dogovoren jači angažman na Balkanu i ocenio da taj angažman ne može proći bez promena dejtonske strukture BiH.

On poručuje da SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama, sposobna da ispuni uslove za ulazak u NATO i EU. Prema njegovoj oceni, to zahteva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu.

Na pitanje kako je to moguće postići, Server za „Dnevni avaz“ kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju ustavnih i drugih reformi.

Prema njegovom mišljenju, novi ustav treba da eliminiše ili drastično umanji ulogu entiteta i osigura punu primenu odluka Evropskog suda za ljudska prava.
Takođe, prema Serveru, MMF i Svetska banka moraju da prekinu praksu pomaganja entitetima, a novac se mora preusmeriti na opštine i vladu u Sarajevu.

On ocenjuje da je u ovoj godini vidljivo je da BiH preti katastrofa, a zbog rastućih međunacionalnih sukoba.

“ Neuspjeh BiH značiće nove izbjeglice u EU i kraj napora NATO-a da zaštiti ranjivu muslimansku populaciju. Raspad BiH ojačao bi secesioniste pod pokroviteljstvom Rusije, ne samo na Balkanu već i u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, i prouzrokovao daljnje propadanje NATO saveza -smatra Server.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.