U trendu

Slovenački parlament usvojio „leks Merkator“

Slovenački parlament danas je sa 47 glasova „za“ i 20 protiv potvrdio zakonski predlog vlade, nazvan „leks Merkator“, koji ima cilj da se zaštite slovenački interesi u postupku restruktuiranja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu hrvatskog koncerna „Agrokor“, prenosi Hina.

Prihvaćenim zakonom „Agrokorova“ firma-ćerka definiše se kao slovenačko „sistemsko preduzeće“, važno za zaposlenost i za socijalnu i finansijsku stabilnost.

Navodi se da, pored toga, „leks Merkator“ stvara zakonsku podlogu za imenovanje predstavnika države kao dodatnog vanrednog člana „Merkatorove“ uprave koji bi kontrolisao finansijske transfere između matičnog koncerna i „Merkatora“.

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek u obraćanju poslanicima pre glasanja odbacio je sugestiju opozicije o prihvatanju amandmana po kojem bi se imenovanje slovenačog poverenika u upravi vezalo za saglasnost vlasnika „Agrokora“.

Počivalšek je objasnio da je zakon bio nužan kako bi se sprečilo eventualno neopravdano odlivanje „Merkatorovog“ novca u „Agrokor“ koji je insolventan i pokušaj da se sanacija „Agrokora“ izvede ne račun slovenačke firme.

„Za razliku od hrvatskog “leks Agrokora“ kojim je hrvatska država preuzela upravljanje Agrokorom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo nego želi da zaštiti zaposlene u “Merkatoru“, njegove dobavljače i spreči odliv novca u “Agrokor“ koji je u problemima“, rekao je ministar.

Zakon se donosi u vanrednoj situaciji kako bi se sprečilo finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca koji ima skoro 25.000 zaposlenih u Sloveniji i Srbiji, a nije u stanju da podmiri sopstvene finansijske obaveze.

Slovenački premijer Miro Cerar na sastanku vladajuće koalicije izjavio je da je usvojeni zakon „stručno i politički“ utemeljen i da je „primeren način zaštite slovenačkih javnih interesa“.

„Slovenija je morala zbog situacije u “Agrokoru“ da načini prvi korak“, objasnio je Cerar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.