U trendu

SNP pozdravila dijalog Mitropolije i Vlade CG

PODGORICA – Opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) pozdravila je danas dijalog koji je ponovo pokrenut između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Drago nam je što je premijer Duško Marković konačno shvatio da se sa najpoštovanijom institucijom u državi, koja uživa ogromno poverenje građana, ne može razgovarati na bazi ucena, pritisaka i pretnji“, ocenjeno je iz SNP.

Nadaju se, kako kažu, da će se loši primeri narušavanja slobode veroispovijesti, „kao što su zabrane liturgija na Svaču i Ivanovim koritima, pokušaj rušenja krstionice na Miholjskoj prevlaci i slični, samo pominjati kao neprimeren način rešavanja pomenutih problema“.

„Takođe, želimo da verujemo da će se pitanje imovine nad verskim objektima ubuduće rešavati na način koji je u skladu s pravom, evropskim standardima i praksama i na zadovoljstvo naroda i države, a Socijalistička narodna partija ostaje spremna da dâ svoj doprinos u celom procesu“, preneo je portal RTCG.

Mitropolit Amfilohije i Marković razgovarali su juče o preporukama Venecijanske komisije na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Marković je naveo da je prihvatio mitropolitovu inicijativu za sastanak, kao i njegov zahtev da se u vezi s Predlogom zakona, pošto je dobijeno mišljenje Venecijanske komisije, razgovara uz prisustvo pravnih savetnika koje je angažovala Mitropolija.

U saopštenju se ističe da je dogovoreno da dijalog o toj temi bude nastavljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.