U trendu

Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner RS

BANJALUKA – Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, a za prvih devet meseci ove godine robna razmena je bila oko 450 miliona evra, rečeno je danas na poslovnom forumu “Republika Srpska – Srbija”, koji se održava u Banjaluci.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je domaćinima skupa zahvalio na dobrodošlici i prijemu, a pre svega predsedniku Skupštine grada Banjaluke Zoranu Taliću.

“Ovaj forum je naša zajednička inicijativa kojom smo želeli pre svega da, koristeći dobre veze Srbije i RS, kao i gradova Beograda i Banjaluke, načinimo, još jedan korak ka uspostavljanju jače privredne saradnje”, rekao je on.

Istakao je da se odnosi sa RS nalaze visoko na listi prioriteta Vlade Srbije, te da postoji i veoma slička međunaordna politika i zajednički ciljevi i interesi, kao i dobra saradnja u oblastima kulture, privrede, ekonomije, sporta.

“Na tragu toliko dobrih odnosa, zaključili smo da bi Beograd i Baljaluka trebalo da preuzmu inicijativu, s obzirom da su u pitanju nosioci privrednih aktivnosti u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj. Naša je želja da, koristeći dobre veze dva grada, otvorimo vrata privrednicima za još jaču i bolju saradnju. Želeli bismo da iz ovih naših sastanaka i foruma proisteknu konkretne aktivnosti koje će pre svega biti posvećene unapređenju i boljem životu građana Srbije i RS”, rekao je Nikodijević.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, kaže da je Srbija najznačajniji ekonomski partner RS, ali da, ipak, postoji veliki disbalans u uvozu i izvozu.

“Pokušaćemo da predstavimo potencijale Beograda i naše privrede, dok u ovom trenutku tražimo nove oblike saradnje od kojih se ističu energetika i drvno-prerađivačka industrija”, rekao je on.

Kako je dodao, kada su u pitanju gradovi Beograd i Banjaluka važnu ulogu igra i turizam.

“Na nama je da stvorimo dobre uslove, pre svega infrastrukturne, kako bi privrednici mogli kvalitetnije da sarađuju. Ovo je prilika da svi učesnici foruma iskoriste dobre političke i lične kontakte, kako bismo učinili nešto dobro za građane Srbije i RS”, dodao je Nikodijević.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je rekao da je tržište RS za Srbiju praktično deo jedinstvenog ekonomskog tržišta i da se može reći da se najveći deo tržišne razmene odnosi na prehrambene proizvode.

“U pitanju je afekcija prema istim proizvodima, kao i potrebe potrošača koje pokušavamo da maksimalno nadomestimo u odnosu na našu ukupnu kupovnu moć”, rekao je on.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić je rekao da je za prvih devet meseci ove godine robna razmena između Srbije i RS bila oko 450 miliona evra.

U strukturi uvoza, naveo je, dominiraju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i stočna hrana, a u izvozu električna energija, lekovi i stari papir.

Istakao je da je Srbija najveći investitor u RS, počevši od Telekoma, Komercijalne banke, Hemofarma i niza drugih investitora i dodao da Srbija učestvuje u realizaciji mnoštva infrastrukturnih projekata, javnih objekata, pomaže razvoju lokalnih zajednica u RS…

Istakao je da je cilj današnjeg foruma da se unapredi saradnja, da se poveća izvoz robe iz RS u Srbiju kako bi se popravio spoljnotrgovinski deficit koji je sada, kako je dodao, evidentan i izražen.

“Očekujemo da će današnji forum dati određene rezultate i drago mi je da smo domaćnini našim dragim gostima iz Srbije kojima želim da se ovde kod nas osećaju ne samo kao gosti, nego pomalo i kao domaćini”, dodao je Đurić.

Predsednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić je rekao da će se na forumu razgovarati o mnogim temama, a sve u cilju unapređenja saradnje između Srbije i RS.

“Smatram da Banjaluka može biti koristan partner kako Beogradu tako u celoj Srbiji”, rekao je on i dodao da, kada je u pitanju ospobljavanje radnika za potrebe privrednika, primer dobre i kvalitetne prakse svakako može biti Srbija.

Glavne teme foruma bile su potencijali za ulaganja u lokalne samouprave i saradnja Srbije i RS, perspektive u digitalnoj transformaciji privrede, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja kompanije iz Srbije na teritoriji Srpske i kompanije iz Srpske koja posluje u Srbiji.

O okviru foruma održane su tri prezentacije – „Prezentacija potencijala za ulaganje u lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije“, „Potencijalni saradnje Srpske i Srbije“ i „Perspektive za saradnju u oblasti digitalne transformacije privrede“.

U drugom delu foruma održana je panel diskusija „Prednosti Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima u funkciji razvoja privrednih odnosa Srpske i Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.