U trendu

Stefanović: Policija čeličnom pesnicom da zdrobi kriminal (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Austriji da kriminalne grupe na prostoru jugoistočne Evrope, prema procenama Ujedinjenih nacija, samo od narkotika zarade oko 1,5 milijardi dolara i da je zato neophodno da policija bude spremna kako bi „čeličnom pesnicom zdrobila kriminal“, saopštilo je ministarstvo.

Stefanović je u Cauhenzeu, gde je učestvovao na konferenciji na temu balkanskih kartela i drugih kriminalnih grupa, istakao da je u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ljudi, oružja i u odgovoru na pokušaje da se kroz aktivnosti organizovanog kriminala finansira potencijalni terorizam, od ključnog značaja medjunarodna saradnja.

„Republika Srbija je spremna da saradjuje sa svim kolegama u regionu i svetu na suzbijanju svih oblika kriminala. Kroz različite operativne akcije prethodnih godina pokazali smo kako se uspešno, kroz razmenu informacija, može doći do nekog počinioca krivičnih dela, ali i koliko znači poverenje koje se vremenom gradi izmedju policajaca i koliko ta razmena informacija može da utiče na brzinu i efikasnost akcija“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju.

On je na zajedničkoj konferenciji sa saveznim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Herbertom Kikelom i direktorom Savezne kriminalističke policije te zemlje Francom Langom, istakao da je saradnja srpske i austrijske policije u prethodnim godinama bila veoma uspešna.

Prema njegovim rečima, ta saradnja rezultirala je konkretnim akcijama zaplene narkotika i hapšenjima mnogih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

„Naše dve policije nameravaju da saradjuju vrlo intenzivno i u budućnosti u svemu onome što čini srž dobre policijske saradnje, ali hoćemo i da pružimo podršku i svim drugim kolegama u regionu da kroz jednu čvrstu i zajedničku mrežu više policija ne dozvolimo da kriminal pomisli da je jači“, rekao je Stefanović.

On je kazao da Srbija namerava da uloži više novca u opremanje kriminalističke policije, ali i da „kroz intenzivniju saradnju, zajedničke akcije i sadejstvo operativaca kriminalističkih policija i specijalnih jedinica uvežba snage da budu brže i efikasnije u otkrivanju teških krivičnih dela“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.