U trendu

U Sarajevu zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske

U Sarajevu se održava zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Hrvatske, posle koje bi trebalo da bude potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma, ugovora, memoranduma i protokola.

Najavljeno je da će na sednici biti reči o saradnji u evroatlantskim integracijama i regionalnim inicijativama, finansijama, privredi, zaštiti okoline, energetici, poljoprivredi, turizmu, saobraćaju i komunikacijama, odbrani, bezbednosti i i pravosudju, kao i saradnji na području obrazovanja, mladih, nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalne zaštite i zapošljavanja.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić ranije je rekao da će se biti razmatran i niz pitanja koja opterećuju dve zemlje.

„Neka od njih opterećuju odnose praktično nekoliko decenija, neka su se pojavila u poslednjih godinu ili dve“, naveo je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja biće posvećena otvaranju novih graničnih prelaza, pitanjima odlaganja nuklearnog otpada na Trgovojskoj gori u neposrednoj blizini granice sa BiH kod Kostojanice, prekograničnih železničkih prelaza i unske pruge, podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jadransko-jonski autoput, kao i korištenja hidroenergetskih potencijala.

Najavljeno je i da će se razgovarati o planovima za gradnju Pelješkog mosta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.