U trendu

U ZG obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

ZAGREB – Polaganjem 75 karanfila u čast žrtvama holokausta na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma obeležen je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, koji se obeležava u spomen na oslobođenje nacističkog logora Aušvic.

Okupljeni građani položili su crvene karanfile na Trgu i zgradi u kojoj su za vreme Drugog svetskog rata bile smeštene ustaške nadzorne službe i Gestapo i odakle su ljudi odvođeni u logore i stratišta, prenosi Hina.

Skup je organizovala Antifašistička liga koja je tom prilikom istakla da se holokaust nije događao negde daleko, već ga je sprovodio ustaški režim u Hrvatskoj.

Kako se navodi, tokom poslednje tri decenije mnogi tragovi sećanja na žrtve fašizma u Hrvatskoj i Zagrebu uklonjeni su iz javnog prostora, navodi Antifašistička liga i podseća da je kritičko suočavanje s prošlošću elementarni preduslov izgradnje demokratskog društva.

Predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je da ne treba samo Jevreji da sačuvaju sećanje na te događaje nego i pripadnici naroda u čije je ime holokaust počinjen.

On je podsetio da je u Hrvatskoj srušeno oko 3.000 spomenika partizanima i NOB-u, najmasovnijoj borbi protiv nacizma.

On se osvrnuo i na saopštenje vlade Hrvatske da treba raditi na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske istorije, a posebno o Drugom svetskom ratu.

„Kada pogledamo kako izgledaju knjige iz istorije, gde se Drugi svetski rat i NOB spominju u par redova, a u udžbeniku iz veronauke za 8. razred osnovne škole stoji da su ateisti odgovorni za Aušvic, ova izjava zvuči više kao prigodno licemerje“, ocenio je Pusić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.