U trendu

Uhapšeni članovi posade broda koji uklanja izliveni mazut kod Atine

Grčke vlasti su uhapsile kapetana i glavnog mehaničara broda koji je posle potonuća jednog tankera učestvovao u prikupljanju izlivenog mazuta kojim je zagadjena obala kod Atine.

Ministarstvo trgovačke mornarice je danas objavilo da su njih dvojica uhapšena zbog preprodaje goriva.

Njihov tanker, „Laseja“, uz pomoć gnjuraca je prepumpavao mazut iz skladišta malog tankera „Agia zoni Dva“, potonulog 10. septembra dok je bio usidren u blizini glavne grčke luke Pirej. Tanker je bio natovaren sa 2.200 tona mazuta i 370 tona brodskog gasnog ulja.

Mazut i ulje su se od ostrva Salamina, gde je tanker potonuo iz još nepoznatih razloga, proširili na površinu mora i na desetine kiliometara atinske obale i plaža.

Stanje mora i plaža „konstantno se poboljšava“, rekao je u utorak zamenik ministra trgovačke mornarice Nektarios Santorinios i procenio da će „najveći deo“ mazuta i ulja biti uklonjen u narednih 20 do 30 dana, a da će se pre toga završiti ispumpavanje goriva iz potonulog broda.

Iako su takvi slučajevi zagadjenja veoma retki, mada su kod Atine medju industrijskim postrojenjima i dve velike rafinerije nafte i jedna čeličana, Svetski fond za prirodu (WWF) je tužio Grčku zbog ugrožavanja morskih životinja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar