UKR bi da reintegriše Donbas kao HR istočnu Slavoniju

ZAGREB – Ukrajinski ministar za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe Vadim Černiš izjavio je da njegovo ministarstvo „razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja“, objavili su ukrajinski mediji, prenosi Hina.

Navodi se da je Černiš na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u Donbasu koji je pod kontrolom proruskih snaga – civilnu, vojnu i policijsku.

„Međutim, redosled postupaka nekih procesa treba da sledi primer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njena egzaktna kopija“, rekao je Černiš.

Kazao je da je „prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna“.

„Stoga, čim vojna komponenta osigura bezbednost, uvodi se civilna komponenta takozvane mirovne misije kako bi obezbedila mir“, naveo je ukrajinski ministar.

On je dodao da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice i naglasio da puna kontrola nad teritorijom treba da bude preneta na civilnu komponentu.

„Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovo javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo – mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije“, rekao je Černiš.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Hahahhahaahh Pa sine nije vam Rusija malena Srbija pa da uz pomoc Amerike i NATO-a radite sta hocete. Jedino sto moze da se desi je to da Rusija integrise celu Ukrajinu ukoliko nastavite da gurate prst u oko Putinu !!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike