U trendu

„Ulazak u NATO – stop namerama Rusije i znak bezbednosti“

Crna Gora je ulaskom u NATO napravila istorijski korak, kako za sebe tako i za region, ocenio je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta SAD Dejmon Vilson i naglasio da je ulazak u NATO znak da je Crna Gora bezbedna.

Vilson je za Pink M u Crnoj Gori rekao da je uveren da će Crna Gora postati deo Evropske unije i to, smatra on, „za vreme mandata predsednika Mila Đukanovića“, za kojeg kaže da je zemlju sproveo „kroz teška vremena“ i usmerio ka Zapadu.

Upitan da li je ulazak u NATO bio znak „stop“ ruskim namerama u Crnoj Gori i na Balkanu, Vilson je rekao „apsolutno, mislim da je to kristalno jasno“.

„Sad je to teritorija zaštićena od strane Alijanse, čime je jasno da niko neće dovesti u pitanje sigurnost Crne Gore ili bilo koje druge članice. Ali to ne znači da su izazovi završeni. Videli smo veoma sofisticirane tehnike kako naši ruski prijatelji podrivaju društva, i ako to oni rade u Americi, onda rade i ovde u Crnoj Gori. A kada su posredi evropske integracije, verujem da će Crna Gora i tu ostvariti što je zamislila“, rekao je Vilson.

Vilson je rekao da je Đukanović predvodio Crnu Goru kroz veoma teška vremena i formalno je poveo ka Zapadu, ka NATO, te je ocenio da Đukanović može zemlju „čvrsto da prevede preko praga EU“.

Potpredsednik Atlantskog saveta SAD kaže da je „prilično optimitičan“ iako postoje zabrinutosti nakon samita u Sofiji da EU oseća zamor i da je francuski predsednik Emanuel Makron „polio hladnom vodom nade balkanskih zemalja“ da će postati članice EU.

„Realnost je da imate strateške argumente i kad to imate jednog dana CG i Zapadni Balkan biće deo Evrope. Crna Gora može da prevaziđe očekivanja evropskih partnera, i samim tim promeni njihovu politiku i ubrza agendu“, rekao je Vilson.

On je dodao da će sve to poboljšati imidž Crne Gore u svetu kao privlačne destinacije za turiste i investitore.

„To je kao da imate polisu osiguranja i bilo da ste turisti ili investitori imate tu neku osnovu da ćete u Crnoj Gori biti sigurni. Ulazak u NATO je kao znak da je ovo mesto bezbedno. Nadam se da će to pojačati samopouzdanje da napravite prave reforme i privučete više stranih investitora, jer na kraju dana sigurnost ide ruku pod ruku sa napretkom. Pravi izazov za CG danas je da svojim ljudima omogući bolje sutra, dobre poslove, dobre plate“, poručio je Vilson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)