U trendu

Vanhojte: Slučaj „Reket“ neće pomoći Makedoniji

SKOPLJE – Belgijski ekspert Piter Vanhojt koji je bio angažovan u Severnoj Makedoniji u tzv. Pržinskim pregovorima 2015., formiranju tehničke vlade i Specijalnog tužilaštva, koje je treba da procesuira prisluškivane razgovore, reagovao je povodom slučaja „Reket“ u kome je navodno umešana šefica tužilaštva Katica Janeva, pitanjem zašto je svo ovo ođednom izašlo na površinu

Vanhojt je na svom fejsbuk profilu napisao da je dugačak spisak onih koji su, kako kaže, imali interes da se ovo dogodi, ali i da to neće pomoći Severnoj Makedoniji.

„Jedno je jasno. Političari su umešani u celu stvar. Umesto da se garantuje nezavisna i nepristrasna pravda, političari svih stranaka su nastavili svoje lične borbe i zaboravili značaj pravilnog sprovođenja osnovnih demokratskih princpipa poput podele vlasti i potrebe za nezavisno sudstvo“, naveo je Vanhojt.

Belgijski ekspert takođe dodaje da istrage koje su proizašle iz prisluškivanih razgovora treba da se nastave.

Prema njegovim rečima, to je teret prošlosti koji se nikada neće zaboraviti ukoliko se ne osigura da oni koji su bili deo toga, uključujući i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, ne budu ispravno gonjeni i osuđeni.

„I Evropska unija i Orban treba da budu svesni da ne mogu da dopuštaju pravo azila, a istovremeno da zahtevaju od Severne Makedonije da poštuje vladavinu prava. Znači, mora da ispravimo to“, poručio je Vanhojt.

Početkom ove nedelje Tužilaštvo u Skoplju je otvorilo istragu protiv Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao „Boki 13“ i biznismena Zorana Milevskog, koji su navodno uz pomoć tužioca iz Specijalnog tužilaštva, tražili od poznatog skopskog biznismena Jordana Orce Kamčeva osam miliona evra kako bi mu pomogli u donošenju oslobađajuće presude u slučaju „Imperija“.

Kako navode makedonski mediji, sumnja se da je upravo šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, koja je u ponedeljak iznenada podnela ostavku, umešana u ovom slučaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.