U trendu

Vigemark: U ovom trenutku, niko ne govori o članstvu u NATO

BANJALUKA – Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da žali što nije održana sednica Predsedništva BiH i što nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

„Mi u EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO-u i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku, niko ne govori o članstvu“, rekao je Vigemark novinarima u Banjaluci, a prenosi Fena.

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. augusta, biće potrebne neke dodatne odluke da bi se dalje rešavalo pitanje NATO-a.

„Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset meseci, a vlast još nije formirana i mora se misliti na opšti interes građana u oba entiteta“, naveo je Vigemark.

Prema njegovim rečima, nedavni sporazum o principima formiranja vlasti lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a jeste dobar polazni osnov, a da će, kada se formiraju vlasti, na njima biti da implementiraju taj, kako je istakao, načelni dogovor.

„Kao i svaki drugi politički dogovor, i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sednu zajedno, da razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionisati“, naglasio je Vigemark.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.