U trendu

Više hiljada gradjana u Hrvatskoj marširalo protiv abortusa, uhapšene učesnice kontraprotesta

Oko 15.000 gradjana marširalo je danas u Zagrebu, Rijeci i Splitu na skupovima protiv abortusa koji su pod nazivom „Hod za život“ organizovala konzervativna udruženja i verski pokreti.

U Zagrebu i Rijeci održani su i kontraprotesti, a policija je privela više aktivistkinja za pravo žene na slobodan izbor koje su sele na cestu kojom je trebalo da prodje povorka „Hoda za život“.

Učesnici kontraprotesta nosili su transparente na kojima su bile ispisane poruke protiv zabrane abortusa, medju kojima i „Zabrana abortusa osuda je žena na smrt“ i „Smrt fašizmu, sloboda pobačaju“.

U Zagrebu se „Hod za život“ održava već treću godinu zaredom, a učesnici skupa, kojih je prema proceni policije bilo oko 10.000, prošli su centralnim gradskim ulicama do Trga bana Jelačića. Na početku kolone bio je istaknut veliki transparent na kojem je pisalo „Sva ljudska prava počinju začećem“. Organizatori su naveli da svakoj majci žele da poruče da nije sama i da je „život dragocen dar“.

U Splitu je drugu godinu zaredom održan „Hod za život“, a, prema procenama medija, okupilo se nekoliko hiljada ljudi, medju njima i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U Rijeci je prvi put organizovan takav skup na kojem se okupilo oko hiljadu gradjana, ali je istovremeno održan i kontraprotest u organizaciji više udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Na kontraprotestu „Hod za slobodu“, koji je, prema procenama medija, okupio nekoliko hiljada gradjana, učestvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. On je poručio da „ćutljiva većina mora da se probudi“ i da se suprotstavi ugrožavanju stečenih ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.