U trendu

Vlada Makedonije čestitala gradjanima i poslanicima izmene Ustava

Vlada Makedonije čestitala je večeras gradjanima i svim poslanicima usvajanje ustavnih izmena kojima se, kako se ističe, zemlji otvaraju vrata NATO i EU.

Kako se navodi, prihvatanjem ustavnih izmena kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrdjuju makedonski identitet i državni suverenitet, „gradjani Makedonije su preko njihovih predstavnika u parlamentu napisali novo istorijsko poglavlje naše države“.

„To je čin koji odaje državničku odgovornost i snažan patriotizam zato što pravi apsoliutno ostvarivim dva najveća državna interesa – članstvo u NATO i EU… ostvarivanje ovih koristi dolazi preko preciziranja imena naše države geografskom odrednicom – Republika Severna Makedonija“, istakla je makedonska vlada.

Kako se navodi, imajući u vidu vrhovni interes gradjana poslanici su glasali za dogovor koji omogućava „medjunarodno integrisanje i priznavanje zemlje kao suverene države sa potpunim potvrdjivanjem identitetskih posebnosti Makedonaca i svih gradjana“.

Vlada Makedonije napominje da će makedonski jezik biti medjunarodno priznat u svim savezima, a himna i zastava ostaju isti i zaštićeni, dok će državljastvo biti „makedonsko/Gradjanin Republike Severne Makedonije“.

„Danas smo otvorili novu, svetlu perspektivu budućnosti za sve gradjane naše zemlje, za dobrobit naše dece. Za mirnu, bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Vlasi, Srbi, Romi, Bošnjaci i sve druge etničke zajednice živeti bolji i prosperitetan život“, navodi se u čestitki Vlade Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.