U trendu

Vlast pozdravlja odluku o NATO

U Crnoj Gori brojne su reakcije na ratifikaciju crnogorskog Protokola o članstvu u NATO u Senatu SAD, koje odražavaju podeljenost političkih subjekata o pridruživanju i načinu odluke o pristupanju Severnoatlantskom savezu.

Najviši državni zvaničnici pozdravili su odluku američkog Senata, koji je sa svega dva glasa protiv u utorak usvojio Protokol o članstvu Crne Gore u NATO, i saglasili se u oceni da je tom odlukom potvrdjena „opredeljenost najveće i najznačajnije članice Alijanse“ politici proširenja Severnoatlantskog saveza.

Sa druge strane, protivnici članstva odluku SAD-a doživljavaju kao „uvod u aneksiju“ Crne Gore i insistiraju na „istovremenom organizovanju referenduma i prevremenih parlamentarnih izbora“.

„Pristupni protokol o članstvu Crne Gore, ratifikacija u Senatu SAD ukazuje da se stvaraju uslovi da se u maksimalno kratkom roku u Skupštini Crne Gore iskaže njena saglasnost, a i zadovoljstvo, sa članstvom u NATO-u“, ocenio je predsednik Crne Gore Filip Vujanović u obraćanju javnosti ovim povodom.

Deo medjunarodne javnosti smatrao je da je Protokol o članstvu Crne Gore test politike nove administracije SAD-a i njenog predsjednika Donalda Trampa u odnosu prema NATO-u, ali i prema Zapadnom Balkanu.

SAD su 26. od 28 zemalja NATO-a koje su ratifikovale protokol i ostalo je da to još učine Španija i Holandija.

Premijer Duško Marković je uveren da će ratifikacija u državama članicama Alijanse biti završena do ministarskog sastanaka NATO-a, početkom aprila u Briselu.

Crnogorski ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović veruje je da će celokupni proces, zajedno sa odlukom Skupštine Crne Gore, biti završen do NATO samita krajem maja, na kome se očekuje u formalni prijem Crne Gore u Severnoatlantski savez.

Za Demokratsku narodnu partiju (DNP), članicu opozicionog saveza Demokratskog fronta (DF) ratifikacija u Senatu SAD-a je „uvod u aneksiju Crne Gore od NATO-a“.

„Naprasna zainteresovanost Velike Britanije za evroatlantske integracije Crne Gore, i to u trenutku kad napuštaju EU, predstavlja jasan pokazatelj o paničnoj potrebi da podrivajući sukobe Rusije i SAD, otvore novo ratno žarište na Zapadnom Balkanu“, navode u partiji Milana Kneževića, koji je osumnjičen da je zajedno sa grupom ruskih i državljana Srbije pripremao teroristički udar u Crnoj Gori s ciljem da se speči ulazak zemlje u NATO.

DNP insistira na referendumu o članstvu u NATO, što traži i Gradjanski pokret „URA“, koji medjutim, podržava pridruživanje Crne Gore Alijansi.

„Ulazak u NATO suštinski znači pridruživanje porodici razvijenih zapadnih demokratija u kojima postoji demokratski izabrana, transparentna, odgovorna i kontrolisana vlast“, ocenio je funkcioner URE Nedjeljko Rudović.

On veruje da će ratifikacija NATO protokola „smiriti unutrašnju političku situaciju u Crnoj Gori“.

Vlast u Crnoj Gori protiv je referenduma koji su sprovele tri od 28 članica NATO-a. Pored toga, Ustav Crne Gore ne obavezuje na raspisivanje referenduma o ovom pitanju, o kome je javnost podeljena.

U Skupstini Crne Gore postoji dovoljna većina za usvajanje Protokola, jer članstvo u NATO podržavaju pojedine opozicione partije, poput Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, koja je najavila da će privremeno prekinuti bojkot i vratiti se u parlament kako bi glasala za pridruživanje Alijansi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.