U trendu

Vrhovni sud smanjio kaznu Draganu Vasiljkoviću

Vrhovni sud Hrvatske umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15 godina na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13 godina i šest meseci zatvora.

U pravosnažnoj presudi od 12. juna, koja je danas objavljena na internet stranici Vrhovnog suda, piše da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci, prenela je Hina.

U ostalim delovima Vrhovni sud potvrdio je prvostupenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Vasiljković je osudjen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrdjavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobodjen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Tokom sudjenja je dokazano da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vreme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, pljačkana imovina, i ubijeni i ranjeni civili medju kojima i jedan strani novinar.

Vasiljković, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gdje je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao krivična dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su se svedoci lažno izjašanjavali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.