U trendu

Vučić i Dodik otvorili Osnovnu školu 'Srbija'

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas su svečano otvorili Osnovnu školu „Srbija“ u Crkvini kod Šamca, u čiju izgradnju je Srbija uložila oko 500.000 evra,dok je ostatak sredstava obezbedio UNDP.

Vučić je nakon svečanog otvaranja izjavio da je Vlada Srbije pomogla RS posle majskih poplava 2014. onoliko koliko je mogla da pomogne u situaciji ekonomske krize.

„Dali smo po 500.000 evra za školu u Doboju i ovu školu u Crkvinama kod Šamca. Ove godine daćemo mnogo više za RS. U skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama Srbija će izdvojiti više novca za RS, biće još škola, biće još sportskih dvorana i potpuno sam siguran da ćete Srbijom, koju toliko volite, biti još zadovoljniji i na nju uvek ponosni“, rekao je Vučić.

On je naveo da je posebno zadovoljan zbog činjenice da su izmedju Srbije i RS uspostavljeni takvi odnosi da, i kada ne postoji saglasnost o odredjenim pitanjima, nikada iz Srbije „ne dolazi nijedna teška reč o bilo kome iz RS, ali ni iz RS o Srbiji“.

„To je nešto što smo uspeli posle mnogih godina srpskih svadja i sukoba, posle mnogo gluposti koje smo pravili rušeći naše nacionalno jedinstvo, koje smo uspeli da ostvarimo“, istakao je Vučić, dodavši da je to bitno za srpski narod i da na tome teba da se gradi budućnost Srba na ovim prostorima.

Premijer Srbije ponovio je da poštuje Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet, o čemu kako je naveo, ne misle svi dobro u RS.

„Gradjane RS molim da sudite po delima, po onome što smo dobro uradili za Srpsku ili što smo nekada uradili nešto loše za Srpsku“, kazao je Vučić obećavši da će RS uvek imati podršku u Srbiji.

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Vladi Srbije na pomoći koju pruža Republici Srpskoj.

„Ranije je bilo mnogo onih koji su vodili Srbiju i uvek smo pričali o velikim planovima, uvek su bila velika obećanja. Ali samo sa Aleksandrom Vučićem ostavljali smo škole, mostove i mnoge druge objekte koje smo gradili ovih godina. To je ono što pravi veliku razliku“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje dve godine uložila dva miliona maraka u izgradnju škola u RS, a krenula je i u izgradnju mosta izmedju Ljubovije i Bratunca.

„Brzina odlučivanja koju sada vidimo u Vladi Srbije je nešto što nas privlači. Zato ćemo uvek biti uz Vladu Srbije, nadajući se da će da nam pomogne“, naglasio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je istakao da je RS „sasvim prirodno zagledana u Srbiju“, dodavši da niko ne treba da se ljuti zbog toga.

„Mi smo okrenuti ka Srbiji, mi želimo moćnu regionalnu Srbiju, ovu Srbiju, koju vodi Aleksandar Vučić, a koja je pokazala da je faktor regionalne stabilnosti”, kazao je Dodik.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić zahvalio je Vladi Srbije na pomoći, ističući da ne želi da pravi „bilo kakvu gradaciju pomoći“ toj lokalnoj samoupravi posle katastrofalnih majskih poplava 2014. godine.Ceremoniji otvaranja škole „Srbija“ u Crkvini kod Šamca prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije Srdjan Verbić, Ivan Tasovac i Vanja Udovičić, kao i ministri u Vladi RS.

Stara montažna školska zgrada u Crkvini, sagradjena 1967. godine, potpuno je uništena u poplavama 2014. godine, a djaci su poslednjih godinu i po dana nastavu pohadjali u prostorijama Mesne zajednice Kruškovo Polje, u halama na imanju porodice Maslić i u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Šamcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.