U trendu

Zaev i Borisov danas potpisuju Sporazum o dobrosusedstvu

Premijeri Bugarske i Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev, potpisaće danas u Skoplju Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskoj saradnji. Sporazum će biti potpisan na službenim jezicima – makedonskom i bugarskom.

Dvojica premijera će sutra položiti vence i cveće na grob Goce Delčeva u krugu crkve Sv Spasa i na taj način, kako prenose makedonski mediji, simbolično obeležiti stupanje na snagu Sporazuma.

Borisov boravi u uzvratnoj poseti Makedoniji, nakon što je Zaev sa predstavnicima vlade 20. juna posetio Sofiju, što je ujedno bilo i njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon preuzimanja premijerske dužnosti.

Tada su bugarski i makedonski premijer položili cveće na spomenik cara Samuila u Sofiji i najavili potpisivanje bilateralnog sporazuma o kojem su pregovori dveju zemalja trajali od 2009.

Prema protokolu makedonske vlade, činom polaganja venaca počeće obeležavanje 114. godišnjice Ilindenskog ustanka.

Nakon toga, Zaev putuje u Podgoricu, gde je Makedonija zajedno sa Crnom Gorom kodomaćin sastanka američko-jadranske povelje, kojem će prisustvovati potpredsednik SAD Majk Pens, predstavnici država članica EU i zemalja posmatrača članica Jadranske povelje.

„Ovo je veliki iskorak dveju država i odražava novi duh političara koji grade mostove, a ne uništitavaju ih. Mi smo odlučni da nastavimo politiku koja rešava probleme, a politiku koja ih stvara. Sporazum ne bi trebalo da bude samo tekst, ali treba da ima dušu… Prošlost je postavila temelje za budućnost i ova vlada je završila proces koji je započeo 2009,“ rekao je Zaev ranije na konferencij za novinare na kojoj je javnosti predočio Sporazum, koji će danas biti potpian u zgradi Vlade Makedonije.

Inače, bugarsko-makedonski sporazumm o dobrosusedskim odnosima i saradnji predviđa zajedničke težnje dveju zemalja za dalji razvoj prijateljstva i saradnje dveju zemalja.zasnovane na uzajamnom poštovanju, poverenju, razumevanju, dobrosusedstva i uzajamnog poštovanja interesa svojih država.

Podrazumeva i sveobuhvatni razvoj i produbljivanje prijateljskih susedskih odnosa između država i naroda Makedonije i Bugarske, zatim jačanje bezbednosti mira, saradnje i poverenja u jugoistočnoj Evropi.

Sporazumom se podržavaju težnje Makedonije u evroatlatnske integracije uz veru da će konstruktivan dijalog o svim aspektima bilateralnih odnosa, kako regionalnim i međunarodnim pitanjima, doprineti daljem razvoju odnosa između dve zemlje na ravnopravnoj osnovi.

Sporazum potvrđuje značaj Zajedničke deklaracije od 22. februara 1999. godine o odnosima dveju država uzimajući u obzir zajedničku istoriju koja povezuje dve zemlje i njihove narode.

Poštujući principe Povelje Ujedinjenih nacija i dokumentima Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi i demokratskih principa sadržanih u aktima Saveta Evrope, Sporazum predviđa da će strane razvijati sveobuhvatne odnose između sebe u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa.

Strane će, kako se navodi, sarađivati u okviru Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi, Savet Evrope i drugim međunarodnim organizacijama i forumima.

Ugovorne strane će razvijati saradnju između sebe u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, u cilju uspešne pripreme Makedonije za njeno pristupanje Evropskoj uniji i NATO-u.

Bugarska strana c?e podeliti svoja iskustva kako bi pomogli Republici Makedoniji da ispuni neophodne kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji i podržanje njen put za članstvo u NATO.

Najzad, Bugarska i Makedonija su se sporazumele da će omogućiti razvoj saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.