U trendu

Željko Rajner (HDZ) izabran za predsednika Sabora

Izborom Željka Rajnera (Reiner) iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za predsednika Sabora danas je iz drugog pokušaja konstituisan parlament Hrvatske.

Njegov izbor podržalo je 88 poslanika, 62 su bila uzdržana i jedan protiv.

Željko Rajner je bio kandidat HDZ i Mosta, koalicije nezavisnih lista od koje zavisi formiranje vlasti.

U prvom obraćanju poslanicima, Rajner je zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu, jer se time, kako je rekao, pokazuje da je Hrvatska demokratska zemlja. On je istakao da su za to „zaslužni utemeljitelji moderne hrvatske države, predsednik Franjo Tudjman i svim branitelji koji su dali živote za državu“.

Poslanici izabrani na izborima 8. novembra danas su iz drugog pokušaja izabrali predsednika Sabora, bez kojeg parlament ne može da bude konstituisan.

Prvi pokušaj konstituisanja nije uspeo, jer Most nije podržao predlog Socijaldemokratske partije (SDP) da Mostov Robert Podolnjak bude predsednik. Tada je Most još zagovarao ideju zajedničke vlade SDP, HDZ i Mosta. U medjuvremenu je ta koalicija nezavisnih lista odlučila da se prikloni HDZ i podrži njihov predlog za nestranačkog mandatara – Tihomira Oreškovića, kanadskog Hrvata, bivšeg predsednika Uprave Plive.

Iako se spekulisalo da bi SDP mogao da istakne svog kandidata za predsednika Sabora i traži tajno glasanje, iz te stranke je u nedelju saopšteno da se to neće dogoditi.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krajem prošle sedmice dala je mandat za sastavljanje vlade kandidatu desne Domoljubne koalicije koju vodi HDZ i Mosta Tihomiru Oreškoviću i zakazala konstituirajuću sednicu Sabora za danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.