U trendu

Živi zid najavljuje krivičnu prijavu protiv Krstičevića

ZAGREB – Iz Živog zida, hrvatske parlamentarne opozicione stranke, poručili su danas kako se od početka znalo da će nabavka vojnih aviona propasti i najavljuju da će podići krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića zbog sumnje na korupciju.

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac rekao je kako oni od samog početka tvrde da su ministar Krstičević i premijer Andrej Plenković „sve znali“ od prvoga dana dogovaranja tih poslova, prenosi HINA.

„To je tvrdio i sam američki ambasador u Hrvatskoj, koji je jasno rekao da oni pune dve godine obaveštavaju, kako Izrael, tako Hrvatsku, da taj posao neće proći. Po ovome što slušamo, ispada da lažu ambasador, Pentagon i Stejt Department, a jedini koji govori istinu je ministar Krstičević. Je li to realno?“, upitao je Bunjac, prenosi agencija.

Iz Živog zida ističu da je, prema dokumentaciji koju su prikupili, Israel Aerospace Industries, izraelska firma koja je trebala da proda korišćene avione Hrvatskoj, poslovni partner firme King ICT, u kojoj je ministar Krstičević radio 15 godina.

Oni pozivaju premijera Hrvatske Plenkovića da podnese ostavku ukoliko je znao o čemu se radi u slučaju aviona, a ukoliko su mu ministar Krstičević i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović prećutali te podatke, Živi zid smatra da treba smeniti Krstičevića i pokrenuti postupak smene Grabar-Kitarović.

„Ovo je posao u koji je bio uključen najviši vrh tri države, posao od kog zavisi nacionalna bezbednost Hrvatske i posao vredan pola milijarde dolara. Ako ovo nije razlog za smenu, jasno je da u Hrvatskoj reč `smena` i `odgovornost` nemaju smisao“, izjavio je zastupnik Živog zida, Bunjac.

„U ovome trenutku, kada Hrvatska ima veće probleme poput toga da deca nemaju osigurane obroke u školi, kada roditelji ne mogu dovoljno dugo ležati u bolnici s decom, nije vreme za ulaganje i trošenje pustih milijardi u nabavku vojne opreme“, zaključuje Živi zid, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.