najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zloupotrebom Njegoša izjednačeni laureati i zločinci

Crnogorska nevladina organizacija „Fondacija Sveti Petar Cetinjski“ danas je najoštrije osudila to što je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije odlikovao haškog optuženika Vojislava Šešelja „Ordenom zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog tajnovidca“, odnosno Njegoša.
Amfilohije je Šešelju to odlikovanje uručio 26. Juna u bolnici „Ostrog“ u Beogradu, gde se predsednik Srpske radikalne stranke nalazi na lečenju. Pomenuto odlikovanje ranije je ustanovio sam Amfilohije, ali je njegovo proglašenje Njegoša svecem naišlo na oštra reagovanja.

Dodelom odlikovanja Šešelju, prema oceni Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“, učinjeno je „mnogo ozbiljnije skrnavljenje“ imena i dela crnogorskog vladike, državnika, pesnika i filozofa Petra Drugog Petrovića Njegoša od onog kada je drugi haški optuženik, Radovan Karadžić, ranije na suđenju u Hagu, citirao Njegošev „Gorski vijenac“, u svrhu odbrane onoga što je činio tokom ratova na prostoru Bosne i Hercegovine.

Fondacija je u saopštenu zamerila crnogorskoj vlasti zbog toga što je u drugom slučaju prećutala drastičnu zloupotrebu Njegoša. Povodom Karadžićevog citiranja Njegoša, crnogorski zvaničnik je tada uručio protest, sa aspekta odbrane crnogorske kulturne i duhovne baštine.

Prema obrazloženju Fondacije, vlast je trebalo i sada da reaguje, jer je odlikovan optuženik za ratne zločine, bez obzira na to što je on “ na privremenom dopustu u svojoj zemlji, a izvan Crne Gore“. „Znači li to da je Njegoševo delo za izvanju upotrebu dekriminalizovano, a za unutrašnje svrhe autor istog dela je kriminogena ličnost“, piše u saopštenju Fondacije.

Fondacija je ocenila da se Njegoš, kao najveće književno ime na svim ovim prostorima, odavno zloupotrebljava od strane Srpske pravoslavne crkve.

Dodeljivanjem odlikovanja sa imenom Petra Drugog Perovića Njegoša „osobi, a ne ličnosti“, kakva je Šešelj, prema oceni Fondacije, oskrnavljena je i sama Njegoševa nagrada za književnost, koja se dodeljuje, kao najviše državno priznanje Crne Gore, za dela izuzetne vrednosti na jezicima naroda na prostoru bivše Jugoslavije, kao i na bugarskom i albanskom jeziku.

„Za takav vandalski prestup ne treba međunarodni tribunal, ali je neophodan sud domaće intelektualne javnosti“, poručila je Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“.

Na taj način, kako je ocenjeno, Srpska pravoslavna crkva „koju (crnogorska) vlast diskretno, ali vrlo smerno podržava“ sramoti i sam crnogorski narod. Dodeljivanjem pomenutog odlikovanja Njegošu, ističe se, crnogorsko junaštvo kao da ustupa mjesto ratnom zločinu. „Preko Crne Gore, izjednačavaju se delo i zlodelo“, piše u saopštenju Fondacije.

Fondacija je ocenila da Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava Njegoša ne samo „uz sućut ili prećut“ vlasti, već i „ućutkane ili podmićene inteligencije“.

„Ako izvanji optuženici za ratne zločine mogu u Njegoševoj državi da budu okrunjeni njegovim imenom, a njegovo ime je književna kruna, onda je ovo potonja ura Njegoševa“, poručila je Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“, povodom odlikovanja koje je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije uručio haškom optuženiku Vojislavu Šešelju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike