Zvizdić Milanoviću: Vaš govor mržnje stvara dodatne tenzije

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić uputio je danas otvoreno ismo bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kojem je osudio njegov govor mržnje, koji, kako je naveo, stvara dodatne tenzije i podstiče negativne predrasude koje mogu imati dalekosežne posledice.

Zvizdić je Milanoviću, koji je na sastanku sa hrvatskim braniteljima rekao da BiH nije država, već „big shit“, poručio da je bio više nego iznenađen njegovim neodmerenim izjavama i nedoličnim komentarima kojima je negirao državnost Bosne i Hercegovine i vrijeđao i omalovažio sve njene građane.

Zvizdić je prmetio da je Milanovićeva egocentričnost nadvladala logiku društvene, ekonomske i političke saradnje neophodne za prosperitet našeg neraskidivo povezanog regiona.

„Istovremeno ste, iskazujući ovakve i slične, krajnje neprimerene izjave i stavove, neprihvatljive za evropske standarde političke komunikacije, u potpunosti odstupili od vrednosti koje bi, kao neko ko pretenduje da ima lidersku poziciju u Republici Hrvatskoj, a shodno tome i uvažavanje u regionu i EU, trebali baštiniti i promovirati“, naveo je Zvizdić, te dodao:

„Vi od razumevanja i solidarnosti idete ka aroganciji i omalovažavanju, od tekovina antifašizma ka ushićenju što vam je deda bio ustaša, od reformskih procesa ka licitiranju našim suverenitetom, od očekivane i tradicionalne podrške susedima bavite se prizemnim insinuacijama i podmetanjima“.

Uz konstataciju da Milanović ne poznaje BiH i njene građane, Zvizdić je pozvao lidera SDP-a da pročitate šta su o Bosni i Hercegovini pisali vodeći intelektualci Hrvatske, poput Krleže, čiji stavovi predstavljaju neprolazne repere civilizacijskih i kulturoloških vrednosti.

Ili što je, kako kaže, za vas možda još praktičnije, jer ste u izbornoj kampanji pa verovatno nemate vremena za čitanje, informišite se u konkretnom razgovoru sa brojnim Bosancima i Hercegovcima koji su etablirani u ekonomskom, društvenom ili političkom životu Hrvatske i pitajte ih da li oni dele vaše mišljenje o državi njihovih očeva i dedova.

Ili ako ste sigurni u ispravnost vaših stavova, usvojite ih kao zvaničan stav stranke koju vodite! Siguran sam da ne bi dobili podršku za takav retrogradan stav, očito izazvan naglom navalom emocija na „tajnom sastanku“ kojem ste prisustvovali, poručio je Zvizdić, između ostaog, u otvorenom pismu Milanoviću, preneli su mediji u BiH.

U nadi da su Milanovićeve reče bile ništa više nego predizborni lapsusi, Zvizdić je poručio i da bivšem hrvatskom premijeru želi da otkrije istinu koju, kako je rekao, očito ne želi da zna, a to je da Bosna i Hercegovina jeste zemlja dobrih, toplih, pametnih, vrednih i talentiranih ljudi, privrženih svojoj domovini i odanih osnovnim civilizacijskim vrednostima.

„Bosna i Hercegovina je zemlja nobelovaca, oskarovaca, zemlja Maka Dizdara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Alekse Šantića, Petra Aranđelovića, Vladimira Preloga, zemlja izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, najpoznatijih festivala, pop i rok grupa uz koje ste, nadam se i vi odrasli, zamlja opštepoznatog ostoprimstva“, naveo je Zvizdić.

On je, uprkos svemu, pozvao Milanovića da dođe u BiH, ali ne, kako je rekao, samo u toku izborne kampanje, kako bi upoznali pravi duh i vrednosti BiH i njenih stanovnika.

A do tada, predlažio mu je da za početak pročita razmišljanje velikog Miroslava Krleže o Bosni u Tekstovima o stećku:

„Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture.Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat imaprave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca. Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigde, nigde, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike