U trendu

Zvizdić: Pružili smo ruku Hrvatskoj oko Pelješkog mosta

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar–Kitarović nije razgovarao o izgradnji Pelješkog mosta, jer za to „nije bila prilika“.

„To pitanje treba da rešimo na bazi dobrosusedskih odnosa, a nikako otići u fazu koja bi dovela do pokretanja arbitražnih sporova“, kazao je Zvizdić.

On je juče hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputio pismo, u kojem je, kako je rekao predložio rešenja, odnosno „pružio ruku“ Hrvatskoj.

„Mi smo pružili ruku Hrvatskoj, kao našem susedu, da rešimo ne samo pitanje Pelješkog mosta već i druga pitanja poput odlaganja nuklearnog otpada, korišćenja hidropotencijala BiH, jačanja i izgradnje graničnih prelaza, imovine BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, adekvatnog korišćenja luka kako bi ojačali ekonomski protok roba, ljudi, kapitala itd. Čekamo odgovor Hrvatske“, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Bošnjačka strana se protivi izgradnji Pelješkog mosta, smatrajući da se na taj način krši konvencija UN o pravu BiH da ima izlaz na otvoreno more kod Neuma.

Zvizdić je izjavio da je današnji susret s hrvatskom predsednicom bio „uobičajeni protokolarni susret“.

„Većina ključnih tema razmatrana je tokom njenog susreta sa članovima Predsedništva BiH. Oni su se na konferenciji za medije obratili javnosti i rekli u kom daljem pravcu i smeru će ići razvoj odnosa izmedju BiH i Hrvatske“, kazao je on posle sastanka s Grabar-Kitarović.

Dodao je da je u fokusu njegovog razgovora s hrvatskom predsednicom bila Evropska unija, dodavši da očekuje da će Hrvatska i dalje lobirati kako bi BiH što pre dobila kandidatski status.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.