U trendu

Zvizdić razgovarao s Meronom u Sarajevu

SARAJEVO – Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koju je predvodio predsednik Teodor Meron.

Zvizdić je, zahvalivši Meronu na profesionalnom i korektnom radu na čelu Suda, rekao da je „istina gorak, ali jedini lek da se dođe do procesa pomirenja i da pravi zločinci budu privedeni pred lice pravde“.

On je izrazio nadu da će i Balkan nekada imati svoga Vilija Branta te istakao da je suočavanje sa istinom, a ne redefiniranje istorije „upravo ono što nas vodi u prosperitetniju budućnost“, prenela je Fena.

Meron je najavio da će, po skorom prestanku njegovog mandata, predsedavanje Rezidualnim mehanizmom preuzeti sudija Karmel Ađius.

On je upoznao Zvizdića s planovima Mehanizma da uspostavi grupu aktivnosti koja ima za cilj povećanje mogućnosti pristupa informacijama o Mehanizmu i nasleđu MKSJ u regionu.

Zvizdić i Meron su razgovarali i o pružanju pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u BiH u odnosu na predmete ratnih zločina, nastavku saradnje BiH s Mehanizmom, naporima da se obezbedi pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnom nivou, te o osnivanju informativnog centra o MKSJ u državama bivše Jugoslavije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.