U trendu

Antić o autizmu sina i Er Srbiji: Goniću ih do Strazbura i poslednjeg dinara koji imam!

„Odlučio sam da pravdu potražim na sudu. Nije reč više ni o Vidu, ni o letovanju… Radi se o pitanjima principa i pravde. Neću uzmaći. Bez obzira koliko potrajalo i kako se završilo, goniću ustanove, a ako bude potrebno i pojedince do kraja – do Vrhovnog suda, do Strazbura, do poslednjeg dinara koji posedujem“, poručio je istoričar Čedomir Antić u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ nakon slučaja koji mu se dogodio pre nekoliko dana.

Aviokompanija Er Srbija, da podsetimo, nije mu dozvolila da sa autističnim sinom Vidom uđe u avion jer bi, u slučaju detetovog plakanja, navodno uznemirio putnike, o čemu je Krstarica juče pisala.

I dok je celokupna srpska javnost složno ustala i stala na Antićevu stranu, on je za pomenuti list napisao svoje misli i stavove povodom ovog slučaja.

„Čovek je društveno biće. Koliko god neko društvo bilo humano, civilizovano i napredno, porodice osoba koje boluju od autizma ili neke mentalne bolesti uvek će osećati nelagodu, mučninu i neprijatnost kada sa svojom decom, braćom, sestrama, unucima, ujacima ili tetkama izađu iz svojih domova. Svet je promenio stav prema svoj deci sa posebnim potrebama. To je trend koji je nastao u SAD i Zapadnoj Evopi. Prihvataju ga i drugi. Među njima i u Srbiji. U nedelju 6. avgusta po prvi put sam se suočio sa istinskom diskriminacijom i uskraćivanjem prava. Dok smo čekali da se Vid, njegova sestra, majka i baka čekiraju uoči leta za Tivat, gde su nameravali da odu na desetodnevni odmor, naš dečak se rasplakao. Autistična deca imaju te povremene napade anksioznosti, nemira, tuge i gneva. Sve to prođe posle desetak minuta. Svi smo pokušavali da ga umirimo“, piše Antić i nastavlja:

„Posle svega 6 ili 7 minuta došla je jedna službenica koja je na sâm spomen autizma izjavila da mu neće dozvoliti da se ukrca na avion. Nije se predstavila, a to nisu učinili ni ostali akteri ovog sramnog skandala. Otišli smo u ambulantu, tamo je lekar specijalista medicine rada (rečeno mi je da mu je to specijalizacija) ne uvodeći dete u odrinaciju, presudio da mu neće dozvoliti da putuje. Spominjao je i obaveznu raniju ‘psihijatrijsku pripremu’, navodno kontrolisano davanje sedativa. To govori da o autizmu ne zna mnogo, uostalom u nalazu je napisao ‘rekli su mi da dečak boluje od autizma’. Dečak, koji se u međuvremenu umirio. Menadžerka iz Er Srbije izjavila je da ‘želi da pomogne’, ali nije htela ni da se predstavi niti da stupi u vezu sa pilotom koji ima pravo da primi ili zabrani ulazak nekog putnika u avion“, piše Antić uz opasku da su za sina rekli i da je bio „agresivan“.

Foto: Pixabay/karelinlestrange

Na kraju je zaključio da je Er Srbija u mimohodu sa novim vremenom.

„Ne shvataju da nisu učinili samo nepravdu jednom teško bolesnom 11-godišnjem dečaku. Oni su jasno pokazali da ih nije briga za oko 30.000 autističnih osoba u Beogradu koje će za njih, njihove službenike i lekare ostati isto što i mnogo agresivni ili pijani putnici. Takođe, dok me ne obaveste o tome koliko su bolesne dece iz država EU ili SAD na ovaj način vratili, mislim i da je ovaj loš i nepravedan tretman rezervisan samo za bezuticajne srpske građane“, stoji u tekstu za „Nedeljnik“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.